Figyelmeztetést adtak a teljes lakosságnak! Ha ilyet tapasztal a lakásában maradjon távol a vízvezetéktől, ajtótól, ablaktól, ne használja a csapot, a zuhanyzót, a fürdőkádat és a vezetékes telefont!

Figyelmeztetést adtak a teljes lakosságnak! Ha ilyet tapasztal a lakásában maradjon távol a vízvezetéktől, ajtótól, ablaktól, ne használja a csapot, a zuhanyzót, a fürdőkádat és a vezetékes telefont!Mediterrán ciklon érte el Magyarországot, ami többfelé viharokat fog okozni az egész héten Az Időkép.hu számolt be arról, hogy hazánkat egy mediterrán ciklon érte el, ami egész héten viharokat okozhat többfelé.

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.06.17. szerda éjfélig

A délelőtti órák folyamán a Dunántúl középső, valamint keleti részében további tartós eső várható, területi átlagban akár a 20 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadékösszeg. Kis eséllyel előfordulhat dörgés, villámlás is egy-egy helyen a csapadékzónában.

A nap második felében a nyugati országrész kivételével elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, leginkább a Dunától keletre. Kiemelten az Alföldön, annak is az északi, északkeleti részén (Nyírség, Hajdúság, Jászság) illetve a Duna-Tisza-közén helyenként intenzív zivatar is valószínű, amelyhez felhőszakadás (30-50 mm csapadék, helyenként 60-70 mm is lehet a nap végére összegyűlt csapadék), jégeső, 60-70 km/h feletti szél is társulhat. Még az esti, éjszakai órákban is számíthatunk helyenként zivatartevékenységre, erre elsősorban a Dunától keletre lesz esély.

Holnap az ország nagy részén (főként keleten és az ország északi részein) zivatar kialakulására készülhetünk (a Dunántúl nyugati szélén lehet a legkisebb eséllyel). A zivatarokat elsősorban holnap is felhőszakadás kíséri (30-50 mm csapadék), kisebb eséllyel 60-70 km/h feletti szél, illetve jégeső is társulhat hozzájuk.

2020.06.16. 09:56 Országos Meteorológiai Szolgálat

Figyelmeztetést adtak a teljes lakosságnak! Ha ilyet tapasztal a lakásában maradjon távol a vízvezetéktől, ajtótól, ablaktól, ne használja a csapot, a zuhanyzót, a fürdőkádat és a vezetékes telefont!

Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat.

Ezt kell tenned, ha dörög, villámlik!Oszd meg kérlek, mert ÉLETET MENTHETSZ! Segítsük egymást egy megosztással! Köszönjük!

Magyarország – Senki sincs biztonságban, bárhol lecsaphat a villám! Aki azt hiszi, hogy csak viharban érheti tragédia, nagyon téved!

– Az estek 10 százalékában a villám verőfényes égbolt ellenére csap le, akár 15 kilométerrel arrébb lévő zivatarfelhőből – magyarázta Pártai Lucia, aki azt javasolja, vegyük komolyan az előrejelzéseket és zivataros időszakban húzódjunk biztonságba.

– Ellentétben más áramütéses balesetekkel, a villámcsapásnál az átfutási idő olyan rövid, hogy a testen akár 100 Amper is keresztülfuthat anélkül, hogy károsodást okozna.

A legfőbb veszély, hogy az izmok görcse miatt az életfontosságú funkciók leállnak. Erős áram hosszabb ideig tartó hatása rendszerint súlyos égési sebeket is okoz. Sajnos rengeteg a tévhit a villámcsapással kapcsolatban, íme a legfontosabb figyelmeztetések:

Mit tegyünk:

– Ha zivatarfelhőt veszünk észre a láthatáron, azonnal menjünk zárt épületbe

– Ugyanezt tegyük, ha a villám és a mennydörgés közt kevesebb mint 30 másodperc telik el

– Ha gépkocsi áll a rendelkezésünkre, használjuk Faraday kalitkaként (az ablakokat zárjuk be, ne érintsük meg a fémrészeket) ez nyújtja a legnagyobb védelmet

– Ha nincs lehetőségünk sehová sem elvonulni, guggoljunk le zárt lábakkal és térdekkel hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel, lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).

Mit ne tegyünk?

– Kerüljük a kimagasló helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket (villámhárítóként működnek)

– Kerüljük a nedves talajt, patakokat, vízeséseket és azonnal hagyjuk el a vízfelületeket (villámhárítók, rövidre zárási lehetőség).

– Csak akkor bújjunk mélyedésbe, ha az legalább 1,5 méter mély.

– Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet, és csak aztán folytassuk normál tevékenységünket.

Nem csak a testi épségünk, hanem a vagyontárgyaink is veszélyben lehetnek a zivataros időben.

Ha megfelelő biztsoítást kötünk, akkor a vihar okozta károk megtérhetnek, ám a legjobb megelőzni a bajt- magyarázta Olt Boglárka, a Generali Biztosító kommunikációs vezetője.

Kármegelőzési tippek vihar esetére

1. Győződjünk meg róla, hogy a nyílászárókat gondosan bezártuk. Ezzel megelőzhetjük, hogy a hirtelen feltámadt szél becsapja az ajtókat, ablakokat, kárt okozzon bennük, kitörje az üveget, illetve, hogy a nyitott ablakokon keresztül befolyjon a csapadék.

2. Áramtalanítsuk, és a konnektorból húzzuk is ki az elektromos készülékeket berendezéseket, hogy egy esetleges áramszünet ne tegye tönkre azokat.

3. Autónkkal ne parkoljunk fa alá, hiszen a letörő ágak komoly károkat okozhatnak gépjárművünkben.

4. Ne hagyjuk a kertben, a teraszon értékeinket.

5. A kerti bútorokat is összetörheti a viharos erejű szél, győződjünk meg arról, hogy védett helyre vittük őket.

6. Jégeső esetén gépkocsinkkal álljunk fedett helyre, garázsba!

7. Felhőszakadás esetén a mélygarázsban tartott autónk a lezúduló csapadékvíz okozta károknak is ki van téve, ha lehet, álljunk ki az utcára, ügyelve arra, hogy ne parkoljunk vele fa alá alá.

8. Ha út közben ér bennünket a vihar, fokozottan óvatosan vezessünk, hiszen a csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt gyakoribbak a balesetek.

9. A macskákat és a kisebb testű kutyákat vigyük be a házba. A nagyobb villámoktól és a mennydörgéstől megijedhetnek, és elkóborolhatnak.

10. Felhőszakadás, jégeső után ellenőrizzük, hogy károsodott-e valamely értéktárgyunk, ha igen, két munkanapon belül jelentsük azt be biztosítónknál.

11. A lakásban elektromos készüléket ne használjunk a vihar alatt, pl. hajszárítót, vezetékes telefont.

Bár a hétvégén kevesebb zivatarra lehet számítani, még nincs vége a villámveszélynek.

– Ma még folytatódik a zivataros idő, holnap egyre kevesebb villámlás várható- mondta Pártai Lucia – A hétvégén átmenetileg hűvösebb, de szárazabb lesz az idő, jövő héttől azonban ismét zivataros időszak következik.

Oszd meg kérlek, mert ÉLETET MENTHETSZ! Segítsük egymást egy megosztással! Köszönjük!

Mi a véleményed?