„Ne menj suliba!” címmel szerveznek demonstrációt január 19-ére a Parlament elé. A diákok kezdeményezésére szerveződött tiltakozás a gyenge oktatási rendszerre akarja felhívni a figyelmet. A szervezők több ezer résztvevőre számítanak.


„Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani” – írják az esemény Facebook-oldalán. A demonstrációt diákok kezdeményezték, ők fordultak a Független Diákparlamenthez, akik szervezésbe fogtak.

A tiltakozás szervezője, Gyetvai Viktor az atv.hunak elmondta: egy alsó tagozatos tanuló szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén.

Úgy gondolják, a fiatalságuk nagy része telik el azzal, hogy felesleges anyagokat túlrészleteznek, miközben tanulhatnák ezeket az ismereteket lényegre törően is. A szervező elmondta, azt szeretnék, hogy a változó világra készítsék fel őket.

A tüntetésnek két része lesz, az egyik a délelőtti felhívás: ahogy az esemény címe is mutatja, demonstratív jelleggel nem mennek iskolába a csatlakozó diákok. Délután pedig a Kossuth térre várják mindazokat, akik nem értenek egyet az oktatási rendszerrel. A Parlament előtt diákok, tanárok és szülők is felszólalnak majd.


Gyetvai hangsúlyozta, hogy bár még nem kaptak megkeresést egyetlen párttól sem, nem fogadnák el, hogy az eseményhez bármelyik párt csatlakozzon. „Ez az oktatásról, az emberekről, nem a pártokról fog szólni” – mondta a szervező.

„Sokszor azt érzik a diákok, hogy bár vannak rossz tanárok, de nagyon sok jó pedagógus is, aki foglalkozna a diákokkal, de azzal, hogy őket bekorlátozzák és rengeteg adminisztratív terhet raknak rájuk, egyre kevesebbet tudnak figyelni a diákokra is” – véli a szervező. Gyetvai leszögezte, az a céljuk, hogy meghallgassák őket, és induljon egy párbeszéd a szakma, a diák- és tanárszervezetek, valamint a döntéshozók között.

A mostani tüntetésre viszont több ezer résztvevőt várnak, amire esély is van, hiszen több, mint 6 ezren már vissza is igazolták az esemény Facebook-oldalán, hogy ott lesznek.