Első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a balotaszállási asszony, aki autója mögé kötötte, majd kilométereken át vonszolta kutyáját tavaly nyáron - közölte a Csongrádi Járásbíróság az MTI-vel. Mutatjuk a felháborító részleteket:
A bíróság állatkínzás miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat.
A nem jogerős ítélet szerint az asszony nagy testű, komondor jellegű kutyája tavaly augusztus 3-án a vihartól félve megszökött a balotaszállási tanyáról. A vádlott, mivel a kutya nem ment haza, két nappal később az állat keresésére indult, és meg is találta egy másik tanyán. Az asszony az eb nyakörvére egy 120 centiméteres bálamadzagot kötött, aminek másik végét a kocsi vonóhorgához rögzítette, majd a a kutyát 2,7 kilométeren át, 20-30 km/órás sebességgel vontatva hazaindult.
Az állat pusztulását az autóhoz rögzítés és vontatás okozta súlyos sokkos állapot, a vérkeringés összeomlása, tüdőödéma és szívmegállás, illetve a vonszolás következtében kialakuló sérülései okozták.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így a döntés nem jogerős.
Az üggyel több cikkben is foglalkoztunk, ebben a nagyobb, adatelemzős cikkben ezt a problémakört jártuk körbe. Ebből kiderült, hogy ugyan szigorítottak az állatkínzásért járó büntetésen, aminek van némi visszatartó ereje, de ritkán ítélnek meg ilyen miatt börtönbüntetést Magyarországon.
Ritkán zárják el az állatkínzókat:
Szörnyű állatkínzások kerültek napvilágra idén nyáron, miközben alig akad olyan elkövető, aki börtönbe kerül. Pedig 2013 óta szigorúbb büntetés jár az állatok kínzásáért.
Októberben még arról írtunk, hogy az ügyész börtönbe küldené az asszonyt, ez egylőre nem sikerült. Az ügy előkészítő ülésésről a helyszínről is beszámoltunk. Az ügy akkora közfelháborodást keltett, hogy a 68 éves nőt rendőröknek kellett védeniük a feldühödött emberektől tavaly nyáron.
Forrás: index