JELENLEG EZEK A SZABÁLYOK VANNAK ÉRVÉNYBEN:
A vendégeknek nem kell maszkot viselniük a zárt vendéglátóhelyeken és a játszótereken sem – idézi az Index a Magyar Közlönyben megjelent új rendeletet, amely eltörli a kijárási korlátozásokat Pest megyében és módosítja a járványügyi szabályokat.
Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos – Budapest kivételével az egész országra érvényes – védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert elmondta: ennek értelmében a vendéglátóhelyeken már nemcsak a kerthelyiségekben engedélyezett a tartózkodás, hanem a vendéglátóhelyek belső zárt részében is.
A dolgozóknak kötelező védőeszközt (orvosi szájmaszkot, sálat vagy kendőt) viselni. Az üzemeltetőnek pedig intézkedni kell a védelmi távolságok megtartására.
További változás, hogy a szálláshelyek is fogadhatnak vendégeket.A védekezés ezen szakaszában is hatályban marad a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben a védőeszközök kötelező viselésére, a távolság betartására, valamint az életkorhoz kötődő idősávok figyelembevételére vonatkozó szabályozás – tette hozzá.
Eltörölheti a kormány a kötelező maszkviselést a tömegközlekedésen:
A kormány felülvizsgálhatja a kötelező maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön.
Müller Cecília, országos tisztifőorvos a keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán dönt a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselésről és az időseknek fenntartott vásárlási sávról.
A HVG információi szerint Karácsony Gergely még nem tartja időszerűnek a maszkviselés felülvizsgálatát a BKK járatain, erről saját hatáskörben fog dönteni a főváros.
Forrás: HVG