Kossuth-díjat kapott a 90 éves tiszakécskei kékfestő mester. Nézzék meg milyen csodákat alkot! Bízik benne, hogy egyszer majd unokái viszik tovább a családi hagyományokat:
Magyarország köztársasági elnöke Kossuth-díjat adományozott Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mesternek, népi iparművésznek, a népművészet mesterének, írta az MTI.
A kékfestő mester a magyar népi kultúra hagyományainak ápolásáért és gyarapításáért, valamint az évszázados múltra visszatekintő kékfestő mesterség művészi szintű gyakorlójaként és továbbadójaként több évtizede szolgáló, értékteremtő munkája elismeréseként kapta meg a díjat.
Kovács Miklós családja 1878 óta foglalkozik kékfestéssel. Felmenői közül többen is kékfestőként munkálkodtak, az első műhelyt az ükapja Kecskeméten nyitotta, majd a nagyapja Kiskunfélegyházán, édesapja pedig Tiszakécskén alapított műhelyt 1927-ben.
A 90 éves tiszakécskei mester 1962-ben tette le a kékfestő-mestervizsgát, s bár már több, mint 30 éve nyugdíjas, még manapság is dolgozik a szakma egyik utolsó képviselőjeként. Kovács Miklós bízik benne, hogy egyszer majd unokái viszik tovább a családi hagyományokat.
forrás