23 tény, amitől eldobod az agyad

Meddig áll el a méz, mekkora volt Marilyn Monroe IQ-ja, ehető-e a jegesmedve mája és még sok-sok érdekességre itt a válasz.

Vannak kérdések, amelyek sosem jutnak eszünkbe – de másoknak igen. És ráadásul a választ is megkeresik rá. Íme, egy csokor belőlük.

1. Az alábbi dátumok minden évben a hét ugyanarra a napjára esnek (idén péntekre): 04. 04, 06. 06, 08. 08, 10. 10, 12. 12.

Ezek az úgynevezett doomsdayek (ítélet napjai) – biztos lehetsz benne, hogy bármelyik évben pont ugyanarra a napra esik valamennyi fenti dátum.

2. Az univerzum hivatalos színe: “cosmic latte”, vagyis kozmikus tej. Színkódja: #FFF8E7.

A John Hopkins egyetem két asztronómusa, Karl Glazebrook és Ivan Baldry az univerzum színét zöldes fehérként határozták meg 2001-ben, de egy évre rá már ki is javították magukat: az univerzum összes fényét vizsgálva megállapították, hogy a leggyakoribb szín a bézs-szerű fehér. A felmérésben a kutatók több mint 200.000 galaxisban vizsgálták a fény színképét.

3. Egy svéd házaspár “Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116”-nak nevezte el a gyerekét, aminek a helyes kiejtése “Albin”.

Állításuk szerint ez egy expresszionista jelenség, művészeti alkotásként tekintenek a gyermek nevére. A svéd állam 5000 korona büntetést szabott ki rájuk.

4. Adolf Hitlert 1938-ban a Time magazin az Év emberének választotta, 1939-ben pedig Nobel-békedíjra jelölték.

A II. világháború 1939-ben tört ki.

5. Nincsenek órák Las Vegas kaszinóiban.

Ennek az okát nem nehéz kitalálni: ne azt figyeld, mennyi az idő, maradj minél tovább, és játszd el az összes pénzed. (Na és a karórák?)

6. Sokan azt állítják, hogy egy Johnny Bravo-epizód előre megjósolta a szeptember 11-i katasztrófát.

A képen látható epizód 2001. április 27-én jelent meg a Cartoon Networkön, a háttérben látható égő-füstölő felhőkarcoló fölé pedig a következő feliratot tűzték ki: “HAMAROSAN”.

7. “Pestistánc” ölt embereket 1518-ban Strasbourgban.

1518 júliusában tört ki a táncmánia, mikor egy Frau Troffea nevű hölgy heves táncba kezdett egy strasbourgi utcán, amit 4-6 napig nem hagyott abba. Egy héten belül 34-en csatlakoztak, egy hónap alatt pedig csaknem 400 ember szállt be a táncba. Közülük sokan szívrohamban vagy a kimerültségtől haltak meg.

8. Harry Nilsson dala, a Coconut egyetlenegy akkordból áll. Ezen kívül sosem került fel még olyan dal a Billboard Hot100-as listájára, amiben nincs akkordváltás.

1972-ben a toplista 8. helyén állt.

9. A férfi hónalji izzadság női ajkakra kenve segítheti a hölgyeket a relaxálásban, kedvjavító hatású, és hozzájárul a menstruációs ciklus beállásához.

… már ha van valakinek gusztusa ezt egyáltalán kipróbálni.

11. Fehér Coca-Colát rendelt a Szovjetunió 1940-ben, hogy hasonlítson az ital színe a vodkáéhoz.

Georgij Zsukov, a Szovjetunió akkori marsallja azért szeretett volna ilyen verziót a kólából, hogy az emberek ne mászkáljanak az utcán az amerikai imperalizmus egyik szimbólumával a kezükben. A kérésének eleget tettek – vegyészek kivonták az italból a sötét színezőanyagot, és másfajta üvegbe, fehér nyitófüllel, oldalán vörös csillaggal csomagolták. Ötven ládával küldtek belőle összesen.

12. Caligula római császár háborúba küldte csapatait a tenger ellen.

Tengeri kagylókat hozatott velük vissza harci ereklyeként, ami Neptunus isten ellen aratott győzelmét jelentette.

13. A tigriscápa méhében a születendő kiscápák gyakran meggyilkolják, esetleg meg is eszik egymást. Csak a legjobbak jöhetnek világra.

14. A jegesmedve mája emberi fogyasztásra nemcsak alkalmatlan, de halálos is lehet.

15. Ha egy üzletben francia zene szól, a vásárlók hajlamosabbak francia szőlővidékről származó borokat venni. Német borokat pedig akkor, ha német zene szól a bevásárlóközpontban.

16. Görögország nemzeti himnusza 158 versszakos.

17. Marilyn Monroe IQ-ja (163) magasabb volt Albert Einsten IQ-jánál (160).

18. Hanyag orvosok elírásai évente 7000 ember halálát okozzák.

19. A tirannoszaurusz rex közelebb élt időben az emberiséghez, mint a sztegoszaurusz.

20. A méz nem romlik.

Kémiai összetételének köszönhetően elméletileg 3000 éves mézet is ehetnénk.

21. A szitakötőknek lapát alakuló nemi szervük van, amivel kikotorhatják a riválisuk spermáját.

22. Harry S. Truman elnök nevében semmit sem rövidít az “S” betű.

Truman elnök nagyapjai (Anderson Shipp Truman és Solomon Young) iránti tisztelgésből viselte nevében az “S” betűt.

23. Zárásként pedig… az emberi agy képes volt arra, hogy elnevezze saját magát!