Egy 79 éves egri férfi táblát akasztott a nyakába – az ő fotóját osztja mindenki a neten

Az idős úr segítséget kér, bár saját bevallása szerint nem koldus.

„Nem vagyok koldus, de kérem segítsen ha tud.

Nem tudom kifizetni teljesen a közüzemi számláimat, nincs miből. Még nem tartoztam senkinek.

79 éves, egyedül élő, rokkant és rákos beteg vagyok. Dolgozni már nem tudok.”

Ez a felirat lóg egy idős úr nyakában azon a fotón, ami épp végigszáguld az interneten. Zsogodbeno tumblerista szerint a férfi az egri főiskola épületével szemben szokott üldögélni.

Egy szegénységi mutató

negatív rekordja

Nagyjából egy hete írtunk arról, hogy van egy szegénységi mutató, amelynél kifejezetten rosszul teljesítettünk, ez pedig a váratlan kiadás. Az elmúlt 9 évben még soha nem élt olyan sok ember Magyarországon, akinek gondot jelentett volna egy nem vár kiadás fedezése, mint 2014-ben.

Az Eurostat adataiból az derül ki, hogy tavaly a teljes lakosság 76,1 százalékát érintette ez a probléma. Az Eurostat ugyan még csak néhány országra közölte a számokat, de a visegrádi országoké már ismert. A mi 76,1 százalékunkkal szemben a lengyeleknél 48,6, a cseheknél 40,9, a szlovákoknál pedig 38,9 százalék azok aránya, akiknek komoly gondot okozhat egy nem várt kiadás.

De még a legtöbb szegénységi statisztikában utolsó helyeken landoló Bulgária is sokkal jobb eredményt ért el mint mi, náluk mindössze az emberek 49,6 százaléka lenne nem lenne képes fedezni egy váratlan kiadást.

Az említett országok egyikében sem nőtt egyébként azok aránya, akiknek gondot okozhat egy előre nem látott kiadás. Csak Magyarországon lett rosszabb a helyzet.