Így tisztítsd meg a fogad fogorvos nélkül, természetesen!

Annak érdekében, hogy orvosolni tudhassunk önmagunk a baktériumok eltávolítását a fogakról, ami ínygyulladáshoz vezet, de nem szeretnénk fogorvos kezei alá feküdni, akkor nyugodjunk meg, mert létezik természetes módszer, amivel otthon nyugodtan eltávolíthatjuk a fogkövet.

A fogkő – hazánkban – a népbetegségnek számító fogágy betegség okozója, a baktériumok melegágya, ami nem csak szájszagot eredményez, de az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatják. A fogkő eltávolítása, tehát nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem fogai megóvása miatt is. Azt is fontos tudni, hogy a fogkő nem látszik mindig. A fogkő eltávolítása után megszűnik az irritáció és a fogkőben megtelepedett baktériumok által okozott ínygyulladás, fogínyvérzés vagy rossz lehelet. A fogkő mindannyiunk szájában megtalálható. Étkezés során a fogak, felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel éppen hogy látható úgynevezett plakkréteg. A plakkréteg nagyja feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő melegágya a baktériumoknak. A plakk idővel a nyálban jelenlévő ásványi anyagok – kalcium, foszfát – hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ez egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Az így létrejött, meszes plakk a fogkő.

Íme 5 természetes módszer, hogy megtisztítsuk a fogainkat:

1. recept

  • 30 gramm dióhéj
  • kevés víz

A dióhéjat pár percig forralni kell vízben, majd az ebben a vízbe mártott fogkefével meg kell mosni alaposan a fogakat 5 percen át. Reggel, délben és este is meg kell ismételni.

2. recept

  • 4 teáskanál napraforgómag
  • 4 teáskanál lime virág
  • 1 liter víz

Minden hozzávalót tegyünk egy tálba, fedjük le és fél órán át főzzük. Minden étkezést követően mossunk fogat az ebbe a vízbe mártott fogkefével.

3. recept

Almaecettel is eltávolíthatjuk a lepedéket és a fogkövet, de egy héten csak egyszer szabad alkalmazni! Öblögessük vele vízzel keverve, majd dörzsöljük át a fogainkat.

4. recept

  • 1 evőkanál szárított hegyi üröm
  • 4 dl bor

Keverjük össze a hozzávalókat, fedjük le és hagyjuk állni 2 órán át. Végül naponta többször mossuk meg a fogainkat.

5. recept

  • szódabikarbóna

Nedvesítsük be a fogkefét, mártsuk bele a szódabikarbónába, majd a sóba és mossuk meg alaposan a fogainkat.