Ilyen lenne az életünk, ha eltűnne belőle az okostelefon

Egy fotós kiretusálta a fotókról az okostelefonokat, hogy rádöbbentsen a szomorú igazságra: szinte a foglyai lettünk a készüléknek.

Egy amerikai fotós, Eric Pickersgill képeiről eltávolította a mobiltelefonokat, digitális eszközöket. Az Eltávolítva névre keresztelt projektjének célja az volt, hogy bemutassa, mennyire függő lett a ma embere a hyper-kapcsolatnak és rabja lett a készülékeknek.

Az ötletet egy véletlen adta neki. Egy cukrászdában ült New Yorkban, amikor egy család ült le mellé. A családfő és a két lány a saját készülékeikkel foglalkoztak, míg az anya – tán a táskába rakta a mobilját – csak bámult ki az ablakon. Közben a saját legközelebbi családtagjai némán ülnek körülötte. Az apa néha felnézett és pár szóban bejelentett valami teljesen lényegtelen hírt, többek között egy halról, amit kifogtak…

A modern, XXI. századi ember elképzelhetetlen valamilyen kütyü nélkül. Nem tud elszakadni a készüléktől, szinte rosszul érzi magát, ha csak egy rövid időre is meg kell szakítania a kapcsolatát a világhálóval, vagy le kell mondania a mobiljáról. Ez a függő viszony pedig rosszat tesz a valódi, emberi kapcsolatoknak. E szomorú tendenciára szeretné felhívni a figyelmet a fotós.

Ti mennyire vagytok függők? Képesek vagytok néha szünetet tartani és csak a másik emberre figyelni?