10 dolog, ami a testeddel történik, ha mindennap sétálsz

Hallottad már Hippokratész mondását, miszerint a séta a legjobb orvosság? Ennél is tovább megyünk, és azt állítjuk, hogy a séta a jó alvással és az egészséges étrenddel kombinálva segít, hogy ne kelljen orvoshoz járnod! Már napi 15-30 perc séta hihetetlen mértékben javítja nem csak az alakodat, de az általános egészségedet is.
A világ legegyszerűbb gyakorlata ez, melynek hatalmas előnyei vannak az egész testre, de még a szellemre nézve is. Ráadásul teljesen ingyenes, könnyű és kevés erőfeszítést kíván.
Ismerd meg a séta hatásait a szervezetedre!

1. Pozitív változások az agyban

Egy tanulmány szerint az alacsony intenzitású aerob gyakorlatok mint a séta, megelőzik a korai demenciát, csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát, és javítják a mentális egészséget. Csökkentik a mentális stresszt is, és segítenek magas szinten tartani az endorfint.

2. Javul a látás

Talán a szem tűnik a legutolsó dolognak, amire hatással lehet, mégis tény, hogy a séta képes javítani a látást. Még glaukóma esetén is ajánlott, mert enyhíti a szemnyomást.

3. Megelőzhetők a szívbetegségek

A szívbetegségek és a stroke megelőzésében a kutatások szerint a séta semmivel sem kevésbé hatékony, mint a futás. Ha sétálsz, csökkentheted a vérnyomásodat és a koleszterinszintet, valamint javíthatod a vérkeringést, ezáltal pedig elkerülheted a szívproblémákat.

4. Megnő a tüdőkapacitás

A séta egy aerob gyakorlata, mi javítja az oxigén áramlást a véráramban, és segít edzésben tartani a tüdőt. Ezzel együtt hozzájárul a méreganyagok eltávolításához is. A jobb és mélyebb légzés miatt egyes tüdőbetegségek tünetei is csökkenthetők általa.

5. Előnyös hatások a hasnyálmirigyre

Talán nehéz elhinni, de a cukorbetegség megelőzésében a séta sokkal, de sokkal hatékonyabb a futásnál. 6 hónapon át végzett vizsgálatok szerint azoknál, akik rendszeresen sétálnak, a glükóz tolerancia (mennyire szívódik fel a vércukor a sejtekben) javulása 6-szor nagyobb, mint a futóknál.

6. Javul az emésztés

Napi 30 perc séta nem csak a vastagbélrák kockázatát csökkenti, de javítja az emésztést, és megszünteti a székrekedést is azáltal, hogy szabályozza a bélmozgást.

7. Tónusosabb izomzat

A fogyókúra és a tónusosabb izomzat kialakulása is hatékonyabbá tehető a sétával. Ha napi 10.000 lépést megteszel, olyan, mintha edzőteremben edzenél, főleg, ha dombon is mész felfelé. Ezenkívül nem viseli meg úgy a testet, mint a kemény edzések, így nincs szükség arra sem, hogy a tested regenerálódjon utána. A következő napi sétát biztosan nem kell kihagynod izomláz miatt!

8. Erősebb csontok és ízületek

A séta jobb mozgékonyságot biztosít az ízületeknek, megelőzi a csonttömeg csökkenését, és csökkenti a sérülések valószínűségét. A szakértők napi 30 perc mérsékelt tempójú sétát javasolnak az ízületi fájdalom, a duzzanat és a gyulladás csökkentésére.

9. Hátfájás ellen

A séta valódi életmentő lehet azoknak, akik a keményebb edzések miatt folyton hátfájástól szenvednek. Mivel a séta alacsony intenzitású testmozgás, nem okoz kényelmetlenséget vagy fájdalmat mint a futás vagy a magas intenzitású mozgásformák. Javítja a vérkeringést a gerinc tájékon is, segíti a jobb testtartást, és növeli a rugalmasságot, ami létfontosságú a gerinc egészségéhez.

10. Nyugodtabbá tesz

Sétával enyhíthetők a depressziós tünetek. Gondoljunk csak bele, milyen könnyen segíthetünk magunkon, ha rossz a kedélyállapotunk vagy kimerültnek érezzük magunkat! Egy kellemes séta egy baráttal megsokszorozza a séta eleve jótékony hatásait a jó közérzet elérésében.