Népszerű keverék-kutyafajták, amikről nem is tudtad, hogy léteznek

Tudtad, hogy a fajtatiszta kutyusok nagy része csak nemrég csatlakozott az emberiséghez? Többségük mindössze 100-200 éve jelent meg először, mikor az 1800-as évek során kezdett elterjedni az a gondolat, hogy egy kutyának teljesen azonos fajta szülőkkel kell rendelkeznie, hogy ő maga is a “csoport” tagja lehessen. De persze ez nem jelenti azt, hogy akkoriban (vagy azóta) ne lettek volna olyan kísérletező kedvű tenyésztők, akik feszegették volna ezeket a kereteket! Az ő tevékenységüknek köszönhetően mára már több száz kutyafajtát tartanak számon világszerte, a szám pedig folyamatosan bővül – a különböző jól ismert fajták keverékeivel. Most mutatunk néhányat a legnagyobb kedvencek közül, amikről talán nem is sejtetted, hogy léteznek!

Goberian

A Golden Retriever és a Husky kutyák keveréke, a Goberian egyre népszerűbbé válik a házi kedvencet keresgélők körében.

Általában fekete, barna, krémszínű vagy sárgás színekkel rendelkezik, ahhoz pedig, hogy belül is egészséges maradjon, szüksége van a folyamatos mozgásra. Leginkább türelmes gazdiknak ajánlják, ugyanis bár nagyon intelligens fajta, a tanítgatása kicsit bonyolultabb lehet.

Ettől függetlenül nagyon barátságosak, játékosak és energetikusak, így az aktívabb életet élők mellé tökéletes társak lehetnek.

Kifejezetten hűségesek és mivel folyton készenlétben állnak, az egyik legjobb választás házőrzőkutyaként.

Bullmation

Az Angol bulldogot vidám, barátságos kutyának tartják, amely imád a családja közvetlen közelében lenni, míg a Dalmata egy intelligens, gyorsan tanuló fajta, és legszívesebben mindenhová követi a gazdiját.

Képzeld csak el, milyen szeretetreméltó lehet akkor a kettő keveréke, vagyis más néven a Bullmation!

Ez a kutyus igényli a nagyobb sétákat, de nem annyira izgága, mint egy fajtatiszta Dalmata.

Mivel mindkettő imádja a gazdáját, a keveréküknél ez csak fokozódik, és a gyerekekkel is gyorsan megbarátkoznak – de egy kisbaba mellé azért nem biztos, hogy ő a legjobb választás.

Golden Dox

Félig Golden Retriever, félig tacskó (Dachshund): ez a különleges keverék már szépségével is rabul ejthet.

Barna, krémszínű vagy fehér bundája ugyan folyamatos fésülgetést igényel, de ezt rengeteg szeretettel és bújással hálálja meg.

Kifejezetten sokoldalú kutya, hiszen szeret versenyezni, vadászni, játszani, ugyanakkor nyomkövetésre is alkalmas lehet. Ebből kifolyólag elég nagy mozgásigénye van, de szerencsére mindig engedelmeskedik a gazdájának, így könnyen tanítható.

Gyerekes családoknak tökéletes választás lehet: játékosan és alázatosan közelít a csöppségek felé, ráadásul még a többi állattal is jól összefér!

Bernedoodle

A Berni pásztor és az Uszkár keveréke igazi különlegesség, hiszen belőle nincs kettő ugyanolyan az egész világon.

Egy jól nevelt Bernedoodle ősei legjobb tulajdonságait hordozza magában; röviden tehát ő a tökéletes kutya-társ! A gyerekek és az idősek közelében gyengéd és barátságos, sőt, terápiás kutyaként is megállja a helyét.

Mivel nagyon okos, szüksége van a megfelelő tanításra, különben rossz irányba fejlődhet a személyisége.

Igazi energiabomba: imád játszani, futkározni, kirándulni, de ha eljön a pihenés ideje, mint akit kicseréltek, képes hosszú órákon át szundítani.

Beaglier

Ausztrália egyik legnépszerűbb keverék fajtája a Beagle és a CKC Spániel gyermeke. Általában utóbbi méreteit örökli, így lakásban is tartható – de csak akkor érzi igazán jól magát, ha emellé megkapja a napi mozgásadagját is.

Nagyon boldog, ha a csatlakozhat a gazdijához a kirándulások során, de szüksége van az egyedüllétre is, hogy kibontakoztathassa a Beagle-től örökölt vadászösztöneit.

Játékos és kíváncsi természet, így tökéletes választás olyan családok számára, ahol a gyerekek már kicsit idősebbek.

A tanítása nehézkesebb lehet, mert nagyon makacs tud lenni, de ha már a kezdetektől türelemmel és gyengédséggel közelítesz felé, felgyorsíthatod a folyamatot.

Pitsky

A Pitbull és Husky kutyusok keveréke tökéletesen ötvözi szülei legjellemzőbb tulajdonságait. Nagyon szeret a gyerekek közelében lenni, így ebből adódóan szuper választás lehet a családok számára.

Ugyanakkor megvan benne a vadászösztön, ami miatt szívesen veszi üldözőbe a nála kisebb állatokat – de ha már kölyök korában elkezded tanítgatni a szocializálódásra, vagy esetleg más kutyusokkal együtt nő fel, nagy eredményeket érhetsz el vele.

Nem szeret egyedül lenni, épp ezért gyakran előfordul, hogy különböző trükköket bevetve megszökik az udvarból, ha viszont eleget játszol és futkározol vele, megelőzheted a problémát.

Chug

Egy Csivava-Mopsz keverék tökéletes választás a lakásba, hiszen szüleihez hasonlóan ő is kisebb méretekkel rendelkezik.

Mivel nincs szüksége órákon át tartó sétákra, gyorsan alkalmazkodik a gazdi életviteléhez, akit egyébként legszívesebben szinte mindenhova követne.

Imádja a pocakját (talán túlságosan is), ezért bármilyen trükköt bevet, csak hogy kihízelegjen egy kis jutalomfalatot napközben – ezért érdemes vigyázni, mert könnyen elhízhat.

Okos és gyorsan tanul, viszont legalább ennyire hirtelen el is kalandozik a figyelme. Ha viszont sikerül szórakoztatóvá tenned a “tanórákat”, szinte bármire betaníthatod a házi kedvencedet.

Aussiepom

Az Ausztrál juhászkutya és a Pomerániai törpespicc keverékén könnyen megakadhat a tekinteted!

Különleges színű bundája szerencsére nem igényel nagy odafigyelést; egy kis fésülgetéssel és samponozással tisztán tarthatod. Kifejezetten hűséges és barátságos típus, úgyhogy gyermekes családok számára is gyakran szokták javasolni.

Ugyanakkor könnyen lehet képezni, így házőrző kutyának is ideális választás lehet.

Noha a törpespicc általában szuperül érzi magát lakásban, keverékének inkább a nagyobb udvar ajánlott – de persze ha biztosítod számára naponta többször is a mozgást, házon belül sem lesz vele probléma.

Cheagle

Képzelj el egy aprócska kutyust a Beagle lelógó füleivel és a Csivava testalkatával, és máris megkaptad a Cheagle-t!

Ha olyan házi kedvencet szeretnél, aki elfér a lakásban, de egyúttal szórakoztató és gyengéd személyiséggel rendelkezik, ezt a fajtát neked találták ki.

Szüleihez híven imádja a játékot és a kirándulásokat, és bár általában csendes típus, időnként szeret hangosan megugatni bármit.

A gyerekekkel nagyon jól kijön, viszont aprócska mérete miatt inkább a nagyobb korosztálynak ajánlják. Más kutyákkal szemben nem túl barátságos, de korai tanítgatással ezt is meg lehet előzni.

Cocker-Pei

A Cocker Spániel és a Kínai Sharpei tündéri gyermeke egyre népszerűbb kutyafajtává növi ki magát.

Világszerte elismerik sokoldalúságát, olyannyira, hogy nem csak versenyeken fordul meg gyakran, de a katonaságon belül is alkalmazzák.

Tökéletes választás kisebb és nagyobb családok számára, ugyanis ez a kutya híres gyengéd, barátságos jelleméről, ráadásul játszópajtásnak sem utolsó.

Szüksége van a nagyobb térre, hogy kedvére ugrándozhasson, ha pedig más kutyákkal kerül össze, kifejezetten barátságosan viszonyul hozzájuk.