A legismertebb speciális diéták

Ha egy bizonyos étrendet követünk, másként táplálkozunk, másként kell főznünk is. Hogy adott esetben milyen a helyes főzési módszer és eljárás, az a diétától függ és a saját, táplálkozásról alkotott elveinktől. Nézzük, napjainkig bezárólag melyek voltak a világ legnépszerűbb diétái!

Atkins-diéta (alacsony szénhidráttartalmú)

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta a 2000-es évek elején terjedt el, de Robert Atkins már jóval korábban, 1972-ben közzétette ötleteit. A diéta központi eleme az elfogyasztott szénhidrátok szigorú számolása, az anyagcsere felpörgetése az elraktározott zsír elégetéséhez, ezáltal a fogyás beindítása. A diéta 4 fázisból áll:
A szénhidrátok szigorú csökkentése viszonylag nagy súlyvesztéssel
A szénhidrátok mennyiségének lassú növelése további fogyás mellett
Szénhidrátok mennyiségének növelése
A diéta szabályainak életen át tartó betartása

Gluténmentes diéta

A gluténérzékenységnek több fokozata van. Mivel egyre többeknél mutatják ki ezt a betegséget, egyre több diéta születik, melynek keretében a teljes táplálkozást megoldhatjuk glutént tartalmazó élelmiszerek nélkül. A glutén a gabonában található fehérje, de hozzáadott anyagként ízesítéshez és sűrítéshez is használják, meglepően sokféle termékben megtalálható. Ezért fontos minden élelmiszer címkéjén elolvasni az összetevőket, mert ott rejtőzhet a többi alapanyag között a glutén is. A gluténmentes diéták kizárják a kenyér és a tészta fogyasztását, illetve ezeket csak akkor engedélyezik, ha speciális összetevőkből készülnek. Gluténmentes ételek elkészítésére számos hozzávaló rendelkezésünkre áll, pl. a kukorica, a burgonya és a rizs is.

Kalóriacsökkentett diéta

A kalóriák számlálgatása közkedvelt fogyókúrás módszer, ugyanakkor nem a legkényelmesebb diéta. Minden elfogyasztott étel és élelmiszer kalóriatartalmát pontosan ismerni kell, hogy be tudjuk tartani az adott napra vonatkozó szabályokat. Hogy fogyjunk, csökkenteni kell a kalóriabevitelt, ugyanakkor az egészséges szintet meg kell tartani ahhoz, hogy szervezetünket ne érje károsodás.

South Beach diéta

Egy kardiológus és egy dietetikus közösen alkották meg a szívbetegségek megelőzését célzó speciális diétát, ami azonban hamarosan fogyókúrás diétaként is igen népszerűvé vált. A South Beach diéta két dologra koncentrál: a szénhidrátokra és a zsírokra. Mindegyiket jó és rossz kategóriára osztja. Jó szénhidrát források az alacsony glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerek, mint a bab és a teljes értékű gabonák. Jó zsírokat tartalmaznak a sovány húsok és az omega-3 zsírsav tartalmú élelmiszerek.
Kerülendők a rossz szénhidrát források, mint a fehérített lisztből készült és finomított cukrot tartalmazó élelmiszerek, valamint a transzzsírokat és telített zsírokat tartalmazó ételek.