Egy meleg pár talált egy kisfiút a metrón. Most már az ő fiuk.

Danny Stewart éppen vacsorára sietett párjával, Pete Mercurioval, amikor valami szokatlan dologra lett figyelmes a New York-i metróállomás padlóján. Amikor 2000. augusztus 28-án este 8 óra körül kisietett az állomásról, észrevett valamit, ami úgy nézett ki, mint egy játék baba a falhoz támasztva. Stewart azon tűnődött, hogy egy gyerek miért hagyna egy babát a földön. Ahogy folytatta útját a lépcsőn felfelé a kijárat felé. „Még egyszer hátrapillantottam, és ekkor vettem észre, hogy mozog a lába” – mondta a BBC-nek.

A 34 éves férfi gyorsan visszaszaladt a lépcsőn, és rájött, hogy amit játékbabának hitt, az valójában egy sötét pulóverbe bugyolált kisfiú volt, akinek apró lábai kilógtak.

„Nem volt rajta ruha, csak egy pulóverbe volt burkolózva. A köldökzsinórja még részben érintetlen volt, így meg tudtam állapítani, hogy újszülött. Úgy gondoltam, talán egy napos lehet” – emlékezett vissza Stewart. Elárulta, hogy bár a csecsemő nagyon csendes volt, ugyanakkor éber is, nagy, tágra nyílt szemekkel.

„Felnézett, és megsimogattam a fejét, majd egy kicsit nyöszörgött. Teljesen valószerűtlennek tűnt az egész helyzet, és ekkor próbáltam felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mi történik, de senki figyelmét nem tudtam felhívni rá” – mondta.

Mivel ez még azelőtt volt, hogy mindenki hordott volna magánál mobiltelefont, és nem akarta egyedül felvenni vagy mozgatni a gyereket, nehogy a fiú megsérüljön, Stewart felszaladt a lépcsőn az utcára egy telefonfülkéhez, és felhívta a 911-et. Tájékoztatta a rendőrséget a hollétéről, majd visszaszaladt ellenőrizni, hogy a baba még mindig jól van-e, amíg megvárta a rendőrök érkezését.

„Biztos vagyok benne, hogy csak néhány perc volt, de az idő megállt, miközben a szívem hevesen vert” – mondta. Mercurio – aki elmondta, hogy a tarkóján felállt a szőr, amikor Stewart felhívta őt a hírrel – éppen akkor érkezett, amikor a rendőrök elvitték a babát, hogy kivizsgálásra vigyék a kórházba.

„Emlékszem, hogy Dannyhez fordultam, és azt mondtam neki a járdán, miközben a rendőrautó elhajtott: „Tudod, valamilyen módon egész életedben kapcsolatban leszel azzal a gyerekkel” – mondta Mercurio. „Danny erre azt kérdezte: ‘Ezt hogy érted?’ Én meg azt mondtam: ‘Nos, előbb-utóbb ez a gyerek meg fogja tudni, hogy milyen éjszakán találták meg, és talán meg akarja majd találni azt, aki megtalálta őt. Talán van rá mód, hogy kiderítsük, hol köt ki, és minden évben ezen a napon küldjünk neki egy születésnapi ajándékot?””

Nem sokkal azután, hogy a pár visszatért a mindennapi életéhez – Stewart szociális munkásként, Mercurio pedig drámaíróként és webdesignerként -, Stewart meghívást kapott a Gyermekvédelmi Hatóságtól, hogy vegyen részt egy családi bírósági meghallgatáson, és tanúskodjon arról, hogyan találta meg a babát. A 2000. decemberi meghallgatáson a bíró megkérdezte tőle, hogy maradna-e az egész meghallgatáson. ”

Aztán a következő dolog, ami elhagyta a száját, az volt: „Érdekelné Önt, hogy örökbe fogadja ezt a babát?””. emlékezett vissza Stewart. „Azt hiszem, a legtöbb embernek leesett az álla a tárgyalóteremben, beleértve az enyémet is. Azt mondtam: „Igen, de nem hiszem, hogy ez olyan egyszerű lenne”, mire a bírónő mosolyogva azt mondta: „Nos, lehet”.”

„Nem gondoltam arra, hogy örökbe fogadom – tette hozzá -, de ugyanakkor nem tudtam nem arra gondolni, hogy… Valóban úgy éreztem, hogy kötődöm, úgy éreztem, hogy ez nem is egy lehetőség, hanem egy ajándék, és hogy lehet erre az ajándékra nemet mondani?”. Mercuriónak viszont kicsit tovább tartott, mire beleegyezett az ötletbe. Bár egy része kétségbeesetten akarta, hogy ez megtörténjen, aggódott a gyermeknevelés gyakorlati szempontjai miatt.

Minden megváltozott, amikor Stewart meggyőzte őt, hogy tartson vele, és látogassa meg a gyermeket a nevelőotthonában. Amikor megérkeztek, hamar kiderült, hogy ez nem ideális otthon a kisfiú számára.

Mercurio úgy emlékszik, hogy „a baba az egész kezével olyan erősen szorította az ujjamat” – mondta. „Csak bámult rám, én pedig csak néztem őt, és szinte olyan volt, mintha talált volna egy nyomáspontot az ujjamban, ami egyszerűen kinyitotta a szívemet a fejem felé, és abban a pillanatban megmutatta, hogy én is az egyik szülője, az egyik apja lehetek”.

Stewart és Mercurio 2002. december 17-én fogadta örökbe hivatalosan a kisbabát, akit Kevin-nek neveztek el. Néhány évvel később, amikor Kevin 10 éves volt, a pár törvényesen is összekötötte az életét, miután New York az Egyesült Államok hatodik államaként legalizálta a melegházasságot.

A szertartást Cooper bíró végezte – ugyanaz a bíró, aki Kevin örökbefogadásában is közreműködött -, aki az első találkozásukkor elmondta nekik, hogy részt vett egy rövid életű kísérleti projektben, amelynek keretében elhagyott csecsemőket helyeztek örökbefogadás előtti nevelőszülőkhöz. „Azt is mondta, hogy minden csecsemőnek szüksége van valakivel való kapcsolatra. És amikor Danny a tárgyalóteremben tanúskodott a baba megtalálásáról, az ő fejében a legkomolyabb kapcsolata a világon Dannyvel volt, szóval miért ne kérdezhetné meg őt?” – mondta Mercurio. „Majdnem ilyen egyszerű volt. Látott egy kapcsolatot, ami már létrejött, és volt egy megérzése, hogy ez lesz a megfelelő kapcsolat”.

Kevin ma már 20 éves egyetemista, aki imád ultimate frizbit játszani, számos maratont futott, és kilenc és 14 éves kora között a Nemzeti Táncintézetben táncolt. „Kevin mindig is tisztelettudó gyerek volt” – áradozott fiáról Mercurio – aki a családjuk történetéről gyermekkönyvet írt „A mi metróbabánk” címmel. „Empatikus és kedves. Megfigyelő, nem vágyik a figyelemre, és nem is keresi azt. Magánember, de egyben csendes vezető is.” Stewart – aki most 55 éves – hozzátette: „El sem tudom képzelni az életemet, ha nem így alakult volna. Az életem sokkal gazdagabbá és teljesebbé vált. Megváltoztatta a világképemet, a perspektívámat, az egész látásmódomat.”