A fiú beadja a 80 éves édesanyját az idősek otthonába, évekkel később már nem találja ott

Henry Griffith-et egyedülálló édesanyja, Edith nevelte fel, miután apja meghalt, amikor ő még csak négyéves volt. Henry későn lépett Edith életébe, aki mindennél jobban szerette őt, és mindent megtett, hogy a fiú semmiről se maradjon le.

Hasonlóképpen, Henry mindig ott volt Edith számára, amiben csak tudott, és ugyanúgy imádta őt, mint ahogy ő őt. A dolgok azonban kezdtek szétesni közöttük, amikor Henry az egyetemi évei alatt megismerkedett a „szerelmével”, Courtney Jacksonnal.

Courtney már randevújuk első hónapjában meggyőzte Henryt, hogy költözzön hozzá, így a részmunkaidős munkákból származó megtakarításukból vásároltak egy kis lakást. Aztán néhány év múlva, amikor összeházasodtak, Courtney titokban arra kezdte bátorítani Henryt, hogy költözzenek össze Edith-tel, hogy később pénzt tudjanak spórolni egy nagyobb ház megvásárlására.

Amikor észrevette, hogy Henry kissé tétovázik, Courtney meggyőzte, hogy ez Edith érdeke is, hiszen jobban tudnának „gondoskodni” Edithről, ha vele élnének. Henry bedőlt ennek, és nem sokkal később Edithhez költöztek.

Három évvel később, amikor kisfiuk született (akit Liamnak hívnak), Courtney minden házimunkát Edithre hárított, arra hivatkozva, hogy újdonsült anya, és nincs elég ideje a házimunkára. Emellett Edithet bébiszitternek használta, amikor Henry nem volt otthon, és ő a barátaival járt.

Edithnek nem tetszett, ahogy Courtney bánt vele, és egy nap panaszkodott is Henrynek emiatt, de Courtney bizonygatta, hogy nem igaz, és Edithnek bocsánatot kellett kérnie tőle.

Évekkel később, amikor Liam felnőtt, már nem kellett rá vigyázni, és ezért Courtney-nak sem volt szüksége arra, hogy Edith a házban legyen.

Ennek következtében elkezdte Henry-t Edith ellen uszítani, gyakran eltúlozva, hogy Edith fogyatékos, és soha nem segít neki a házimunkában, vagy hogy büdös, és hogy semmit sem tud egyedül csinálni, mert tolószékbe van kötve. Arra célzott, hogy Edithnek jobb lenne egy idősek otthonában.

Henry eleinte ellenezte az ötletet. Soha nem hagyná az édesanyját egy olyan intézményben, mint egy idősek otthona. Emiatt veszekedések törtek ki közte és Courtney között, és bár Edith csalódott volt, amikor megtudta, hogy ő volt a vita gyökere, megkönnyebbült, hogy Henry annyira imádta őt, hogy elengedte.

Egy évvel később azonban, amikor Courtney másodszor is teherbe esett, végre megkapta a lehetőséget, hogy kirúgja Edithet a házból.

Egyszercsak Courtney megbetegedett. A saját hibája volt, hogy nem vigyázott magára, mégis mindent Edithre fogott.

„Henry” – mondta. „Tudom, hogy szereted az anyádat, de ma a legrosszabb is megtörténhetett volna. Jó, hogy az orvos adott nekem gyógyszert. Én meggyógyulok, de az anyád… ő veszélyes a babánkra”.

„Ez csak egy allergia volt, Courtney. Biztos véletlenül vettél be valamit.”

„Nem, Henry” – erősködött Courtney. „Biztos vagyok benne, hogy azért volt, mert anyukád… nos, ma ebédet készített, és utána lettem rosszul.”

„Mi? Ez most komoly? De anya mostanában nem főz! Hoogyan tudta volna…”

„Épp ezt próbálom mondani… ő… Lehet, hogy véletlenül tette, de el kell küldenünk egy idősek otthonába, mielőtt túl késő lenne, Henry. Kezd veszélyessé válni. Ma ebédet készített, és én rosszul lettem, miután megettem. Legközelebb még a gyerekeinknek is árthat. Ezt komolyan kell gondolnunk!”

Henry nem tudta rávenni magát, hogy Edithet idősek otthonába küldje, de amikor a gyermekei biztonságára gondolt, a szülői ösztönei kerekedtek felül. Meghozta a döntést, hogy édesanyját idősek otthonába küldi.

„Anya”, mondta Edithnek aznap este a vacsora közben. „Arra gondoltam, hogy mivel tolószékben ülsz, és nem vagyok mindig ott, hogy gondoskodjak rólad, egy idősek otthona sokkal jobb lenne számodra. Ott lennének emberek, akik vigyáznának rád, és igen, azt hiszem, az nagyszerű lenne.”

„Egy idősek otthona?” Edith könnyes szemmel suttogta. „De Henry, én jól vagyok itt. Nincs szükségem extra ápolásra. Egyedül is boldogulok.”

„Nem, anya” – szakította félbe Henry. „Nem érted. El kell küldenem téged. Nincs más választásunk. Ez a legjobb nekem, Courtney-nak és mindenki másnak is. Holnap reggelre csomagolj össze. Elviszlek, mielőtt munkába megyek.”

Edith megdermedt, képtelen volt elhinni, hogy Henry ápolási intézetbe küldi. Courtney felé fordult, aki ragyogóan mosolygott.

Edith tudta, hogy ő az oka Courtney és Henry civakodásának, de soha nem gondolta volna, hogy Courtney úgy félrevezeti Henryt, hogy egy nap kirúgják. De ezen a ponton már ő is belefáradt abba, hogy minden alkalommal bizonygatnia kell az ártatlanságát, ezért feladta, és beleegyezett, hogy az idősek otthonába menjen.

„Kérhetek egy szívességet, mielőtt elmegyek, Henry?” – kérdezte remegve, az ölében lévő kezét bámulva.

„Igen?”

„Meglátogatnál, amikor ott leszek? Nem túl gyakran, de legalább hétvégén?”

„Persze, anya” – mondta. „Efelől semmi kétségem!”

„Hát akkor köszönöm” – motyogta, miközben elsétált a szobája felé.

Sajnos Henry soha nem látogatta meg. Teltek a hónapok, és megérkezett a második gyermeke. Elfoglalta a gyereknevelés, és megfeledkezett idős édesanyjáról, mígnem három évvel később úgy döntött, meglátogatja, és felfedezte, hogy már nem az idősek otthonában él.

Henry élete a legrosszabbra fordult ebben a három évben. Rajtakapta Courtney-t, amint megcsalta őt a legjobb barátjával, és amikor szembesítette vele, a lány szemrebbenés nélkül elismerte a dolgot. És ha ez még nem lett volna elég, a nő minden vagyonát a saját nevére íratta át, és kilakoltatta a házából. De ez még nem volt minden.

Courtney annyira felbujtotta Liamet Henry ellen, hogy az már gyűlölte őt. Egyszer Liam azt mondta neki, hogy nem akarja, hogy a közelében legyen. Ekkor Henrynek eszébe jutott Edith, és hogy hogyan rúgta ki őt.

Miután rájött szörnyű hibájára, Henry bocsánatot akart kérni tőle és visszahozni. Amikor azonban megérkezett az idősek otthonába, nem találta ott. A recepciónál érdeklődött utána, és ekkor megdöbbentő dolgot fedezett fel. „Két évvel ezelőtt távozott innen” – jegyezte meg a recepciós, miután átnézte Edith aktáját.

„Micsoda? De hová tűnt? Én vagyok az egyetlen élő rokona” – panaszkodott Henry, aki kétségbeesetten kereste a választ.

A recepciós felsóhajtott, és egy papírlapot tett az asztalra. „Menjen erre a címre” – utasította. „Elment, miután hozzáment a régi gondnokunkhoz, Davidhez. Végül is miért ne tette volna? Gyakran panaszkodott, hogy a fia egyáltalán nem törődik vele. David úgy bánt vele, mintha családtag lenne. Őrülten szerelmesek voltak. Megérdemelték, hogy együtt legyenek.”

Henry nem hitt a fülének. Az anyja teljesen egyedül volt és depressziós volt miatta! Jóvá akarta tenni a dolgot, ezért elment a cetlin szereplő címre.

Néhány órával később megállt egy lepusztult házikó előtt, egy apró tanya mellett. Sóhajtva bekopogott, és Edith nyitott ajtót. Még mindig tolószékben ült, de sokkal boldogabbnak és egészségesebbnek tűnt, mint korábban.

„Henry? Ó, fiam! Hogy vagy?….”

Henry annyira zavarban volt, hogy nem tudott a szemébe nézni. Szégyenkezve hajtotta le a fejét.

„Sajnálom, anya” – motyogta, és letörölte a könnyeit. „Bocsánatot kérek mindenért, amit eddig tettem. Eltaszítottalak egy idősek otthonába, és most, hogy Courtney miatt elvesztettem a gyerekeimet, miután elvált tőlem, és kirúgott, megértem, mit érezhetsz. Csak alkalmanként láthatom a gyerekeimet, anya, és tudom, hogy ez mennyire fáj. Kérlek, bocsáss meg nekem, ha lehet”.

„Jézusom!” – zihált Edith. „Henry, mikor történt ez az egész?”

„Már három éve, anya. De én nem hibáztatok senkit. Én – én ezt érdemlem!”

„Nem, Henry, nem érdemled!” – mondta az asszony, és Henry döbbenten nézett rá. „Két rosszból nem lesz jó, Henry. Szemet szemért, fogat fogért nevetséges! A bölcs emberek továbblépnek, ahogy én is tettem. Én már rég megbocsátottam neked. Gyere ide…” Átölelte a férfit, és megveregette a hátát. „Amit tettél, az rossz volt, rendkívül helytelen, de rájöttél, és ki akarod javítani a hibádat. Azoknak az embereknek, akik meg akarják javítani a hibájukat, meg kell bocsátani. Szóval ne hibáztasd magad.”

„Nem haragszol rám?” – kérdezte zokogva. „Ó, köszönöm, anya. Annyira örülök, hogy boldog vagy Daviddel. Az idősek otthonában tudtam meg. Annyira örülök neked!”

„Ó, én szeretlek, Henry. Annyira örülök, hogy újra itt vagy. David szívesen találkozna veled!”

Később aznap Henry találkozott Daviddel, és megköszönte neki, hogy mindvégig gondoskodott az édesanyjáról. Vett egy házat is David és Edith otthonához közel, hogy soha többé ne legyen túl messze tőle.

Egy hónappal később Henry azzal lepte meg Davidet és Edithet, hogy a megtakarított pénzéből Miamiban rendezett számukra egy úti célként szolgáló esküvőt. Az idős pár gyönyörű szertartás keretében házasodott össze. Henry ott ismerkedett meg Clarával, a nővel, aki nemcsak őt, hanem Davidet és Edithet is befogadta, és mindannyian boldog családként költöztek össze.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

  • Egy anya szeretete nem ismer határokat. Henry durva viselkedése ellenére Edith megbocsátott neki.
  • A karmát nem lehet elkerülni. Henry egy időben kirúgta Edithet, és végül elvesztette a gyerekeit, az otthonát és mindent.
  • Soha ne bízz mások véleményében valakiről. Henry nem szenvedett volna annyit, ha nem bízik Courtneyban, amikor az „veszélyesnek” nevezte Edithet a családjára nézve.

(Bármilyen hasonlóság a tényleges nevekkel vagy helyszínekkel pusztán véletlen egybeesés. Minden kép csak illusztrációs célokat szolgál.)