Bankkártyások figyelem! Ha pénzt vesztek ki az ATM-ből az összeg végződjön 9-re!

betöltés...

A magyar ATM-ek titka: ezért nem mindegy, hol veszed ki a pénzed.Ha gyakran szeretnénk készpénzzel fizetni, az bizony sok fejfájást okozhat a mindennapokban. A boltokban sokszor nem minden bankjegyet fogadnak el, főleg a nagy címletekből nem tudnak visszaadni, az automatákban pedig nagyon sokszor nincs minden címletből, a legtöbbször pedig, ha kisebb bankjegyeket is szeretnénk kapni, akkor komolyan trükköznünk kell az összegekkel. Természetesen vannak olyan ATM-ek, ahol kiválaszthatjuk azt, hogy milyen címleteket szeretnénk, de ez nincs mindenhol így.

A korábbi években jellemzően kevesebbszer vettünk fel készpénzt , de 2015-ben újra többször vettünk fel készpénzt és növekedett a készpénzfelvételek értéke is, összesen 7 százalékkal. Elérte a 63 ezer forintot tranzakciók átlagértéke. Fontos tudni, hogy nem mindegy az, hogy hol vesszük fel a pénzt.

96 százaléka a készpénzfelvételeknek az ATM-eknél történik, ott a tranzakciók átlagértéke 59 ezer forint volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb fizetési rendszer jelentéséből ez derült ki.

Közel 185 ezer forint volt a vállalati szektorra jellemző bankfióki POS-terminálos készpénzfelvételek átlagértéke.

Miért nem fogadják el az üzletben a pénzünk

A pénzfelvételek nehézségei mellett még gyakran szembesülhetünk azzal a problémával, hogy nem fogadják el a pénztárnál a nagyobb címletű bankjegyeinket, mert nem tudnak visszaadni. És ezt meg is tehetik a boltosok, mert a készpénzes fizetések esetében az a szabály érvényesül, hogy ésszerű keretek között névértéken el kell fogadni minden, az MNB által kibocsátott forintbankjegyet és érmét. Itt az észszerűség a bökkenő, ez azt jelenti, hogy a pénztárnál visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása,abban az esetben, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

Hogyan vehetünk ki pénzt?

Sok automatánál még mindig rákényszerülünk, hogy a “más összeg” gombra nyomjunk, ha például attól félünk, hogy csak nagy címletet ad majd ki a gép.

Az OTP Banknál a legkisebb összeg a gyorsgombok között az ezres, ezt követően pedig 5, 10, 25, 50 és 100 ezer forintos tételek között tudunk válogatni.

Az FHB Banknál egy kicsit nagyobb a választék, ugyanis válogathatunk 5, 10, 20, 50, 75, 100, és akár 150 ezer forintos gyorsgombok közül is.

A K&H Bank listája is, náluk kevesebb, alapból 1 ezer, 5, 10, 15, 20 és 50 ezer forintos lehetőséget kínál fel az automata.

Az MKB Bank ATM- ből pénzt felvevő ügyfelek 1 ezer, 5, 10, 20, 40, 70, 100 ezer forintos összegek közül választhatnak a gyorsgombok közül.

A CIB Banknál nincs 1 ezres lehetőség, de az 5, 10, 20, 50 ezres lehetőség itt is megtalálható, ezen felül 100, de még 150 ezres lehetőséget is felkínál az ATM.

A Budapest Banknál válogathatunk a 8 legjellemzőbb készpénzfelvételi összegek közül.

Tipp, végződjön kilencesre az összeg

Azt tanácsolja néhány bank, hogy írjuk be mi magunk, a felajánlott kerek összegek helyett, hogy milyen összeget szeretnénk. Ha csak 19 ezer forintot kérünk 20 ezer helyett, akkor az ATM már több kisebb címletet is kiadhat. Vannak olyan pénzintézetek is, ahol ezeket az összegeket a gyorsgombok között is megtaláljuk:

Például 4, 9, 19, 29, 50, 100, 200 ezer forintos értékek szerepelnek a Takarékok automatáinak gyorsmenüiben.

Az UniCredit bank automatáinál pedig 5, 9, 15, 19, 50, 75, 100 ezer forintos gyorsgombok vannak.

A kivétel erősíti a szabályt

Az Erste Bank automatáinál van lehetőségünk kiválasztani azt,hogy milyen címletekben szeretnénk felvenni a kívánt összeget. Náluk a gyorsmenük 1 ezer forinttól egészen 200 ezer forintig megtalálhatóak, de mi döntjük el azt, hogy milyen címletekben kérjük a pénzt, választhatunk: 1 000; 5 000; 10 000; 20 000 forintos bankjegyek közül és azt is, hogy melyikből, mennyit szeretnénk.

Jó tudni, hogy ez nemcsak az adott bank ügyfeleinek elérhető lehetőség, hanem mindenkinek, aki készpénzt az adott pénzintézet automatájából vesz fel. Ha már igényeltük a bankunknál a havi két alkalommal az ingyenes készpénzfelvételt, akkor például az Erste ATM-jéből is ingyen vehetünk fel készpénzt, és természetesen lehetőségünk van a címletválasztás szabadságával is élni.

>Mitől függ az, hogy éppen milyen bankjegyek vannak az ATM-ekben?Sok tényező befolyásolja azt, hogy az ATM-ből milyen címletekben tudjuk felvenni a pénzt, erről fontos információkat a Trezex Hungaria Zrt. közölt, amely vállalat több pénzintézet automatáját is üzemelteti:

  • mennyire népszerű egy adott címlet

Például nem annyira népszerű a 2 000 forintos bankjegy, ezért ezt a Pénzcentrum munkatársa csupán csak egy bank automatájából tudta beszerezni, ezzel szemben az 1 000 forintos bankjegy szinte minden ATM-ben megtalálható.

  • nagyon számít, hogy hol van az ATM

Ha inkább vállalkozások használják az automatát, akkor jellemzően nagyobb címleteket helyeznek bele, míg a lakosság által közkedvelt helyeken, vagy az egyetemek környékén inkább jellemzően kisebb címletek fogynak jobban. De teljesen mások a készpénzfelvételi szokások egy városban mint egy faluban.

  • az is számít, hogy melyik bank használja az automatát

Jelentősen változhat bankonként az is, hogy milyen címleteket kérnek az automatába. Az sem mindegy természetesen, hogy hány kazetta van az ATM-ben, azaz, egy adott gép hányféle címletet tud külön kezelni. De jellemzően 4 különböző címlet közül választhatunk az automatáknál: a legnépszerűbb bankjegyek közé tartozik az 1 000-es, az 5 000-es és a 10 000-es bankjegy.

Azt, hogy milyen címletű bankjegyek kerülnek az automatákba, elsősorban az adott ATM-nél jellemző készpénzfelvételi szokások határozzák meg.

A Pénzcentrum által megkérdezett bankok is hasonlóan válaszoltak, amikor arról érdeklődtek, hogy az ATM-eken miérti s nincs címletválasztási lehetőség. A pénzintézetek nagy többsége közölte, hogy a címletválasztás bevezetését ezután sem tervezik . Volt olyan pénzintézet, amely technikai okokra hivatkozott, de sok bank azt tartja fontosabbnak, hogy folyamatosan töltve legyenek és azok megszakítás nélkül működni tudjanak.

Forrás : penzcentrum.hu

betöltés...