GYERMEKES CSALÁDOK FIGYELEM!  KEVESEBB LESZ A CSALÁDI!

betöltés...

Az elmúlt néhány évben az infláció mértéke gyakorlatilag nulla volt, emiatt a családi adókedvezmény mértéke gyakorlatilag bevezetése óta állandó értékű volt. Idén viszont már számolni kell a pénzromlással, sőt, várhatóan hosszú távon a fix összegű kedvezményeket szépen lassan elemésztheti az infláció. Számításaink szerint a három gyerekesek tíz év múlva negyedével kevesebb összegből gazdálkodhatnak majd reálértéken.

Az infláció az elmúlt években nulla közeli volt, így a fix összegű juttatásoknál nem kellett azzal kalkulálni, hogy az évek múltán egyre kisebb lesz. Az idei évre viszont már a 2-3 százalékos pénzromlás sem kizárt, később ez magasabb is lehet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi középtávú inflációs célja jelenleg 3 százalék, plusz-mínusz 1 százalékos toleranciaszinttel. A pénzromlás viszont nem kedvez a fix juttatásoknak, emiatt pedig a magyar családoknak adott kedvezmény reálértéke csökkenhet.

A családi adókedvezmény összege a gyerekek számával egyre növekszik. Egy gyerek után havonta 66 670 Ft, két gyerek után 133 330 Ft, három gyerek után 220 000 Ft adómentesülés jár. Ez házastársak és több gyerek esetén megosztható akár a két fizetés között is, nyilatkozhattok róla, hogy miként legyen a megoszlás.

Ezek az összegek az adóalapból vonódnak le, azaz havonta ekkora bruttó fizetésrész után nem kell megfizetni a hozzá tartozó személyi jövedelemadót. Tehát ennyivel lesz több a nettó, kézhez kapott fizetés.

A gyakorlatban ez:

 • egy gyerek után 10 ezer Ft-tal,
 • két gyerek után 2*20 = 40 ezer Ft-tal,
 • három gyerek után 3*33 = 99 ezer Ft-tal

több megtartható pénzt jelent minden hónapban.

Mégis, mennyivel kapunk kevesebbet?

Kiszámoltuk, hogy 10 év alatt mennyit visz el az infláció, ha 3 százalékos pénzromlással számolunk (ez ugye megfelel az MNB céljának). Igazán húsbavágóan a három vagy többgyerekeseket és az egykéket nevelők járnak,

reál értéken ugyanis a jelenlegi összeg 76 százalékát kapják meg családi adókedvezményből.

Ez azt jelenti, hogy a pénzromlás a juttatás közel negyedét felemészti. A kétgyerekesek azonban furcsa módon nemhogy kevesebbet, hanem többet kapnak majd reálértéken, mint most.

3 gyermekeseknél:

 • 2016-ban a családi adókedvezmény reálértéke >>> 99 000 forint
 • 2017-ban a családi adókedvezmény reálértéke >>> 96 030
 • 2018-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 93 149
 • 2019-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 90 355
 • 2020-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 87 644
 • 2021-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 85 015
 • 2022-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 82 464
 • 2023-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 79 990
 • 2024-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 77 591
 • 2025-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 75 263

2 gyermekeseknél:

 • 2016-ban a családi adókedvezmény reálértéke >>> 25 000 forint
 • 2017-ban a családi adókedvezmény reálértéke >>> 29 100
 • 2018-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 32 932
 • 2019-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 36 507
 • 2020-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 35 412
 • 2021-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 34 349
 • 2022-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 33 319
 • 2023-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 32 319
 • 2024-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 31 350
 • 2025-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 30 409

1 gyermekeseknél:

 • 2016-ban a családi adókedvezmény reálértéke >>> 10 000 forint
 • 2017-ban a családi adókedvezmény reálértéke >>> 9 700
 • 2018-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 9 409
 • 2019-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 9 127
 • 2020-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 8 853
 • 2021-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 8 587
 • 2022-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 8 330
 • 2023-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 8 080
 • 2024-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 7 837
 • 2025-ban a családi adókedvezmény reálértéke>>> 7 602

Van megoldás és nem kizárt az sem, hogy a kormány korrigálni fogja a kieső összegeket! Több megoldás is kínálkozik a probléma megoldására!

Négy, vagy több gyermekes anyák a családi adókedvezményt 2020-tól érintő változtatások értelmében idén már teljes SZJA-mentességet élvezhetnek.

Amennyiben a személyi jövedelemadód teljes összege nem éri el a neked járó kedvezmény összegét, úgy a levonás a járulékokon folytatódhat, kivéve egyelőre az 1,5 százalékos munkaerőpiaci járadékot.

július 1-étől kezdve azonban a családi adókedvezmény a teljes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére is érvényesíthető lesz, megvalósítva ezzel a teljes adómentességet sok szülő számára.

A családi adókedvezmény megosztása

Fontos, hogy személyi jövedelemadód és járulékaid összességénél nagyobb támogatást ezzel együtt akkor sem kaphatsz, ha a neked járó összeg ezt elvileg túllépi.

Ha azonban a két szülő jövedelme külön-külön túl alacsony a kedvezmények teljes kihasználásához, a családi adókedvezményt közösen is igényelhetik. Ehhez mindkettőjüknek szerepeltetnie kell adóbevallásában egy-egy családi adókedvezmény nyilatkozatot. A támogatást ilyenkor a szülők jövedelmének arányában célszerű megosztani, hogy a lehető legjobban hasznosuljon a családi adókedvezmény.

A családi adókedvezmény igénylése

A 2020-as családi adókedvezmény igénylő nyomtatványt a NAV honlapjáról töltheted le. Itt alapesetben a „Családi kedvezmény nyilatkozat 2020” lehetőségre kell kattintani. A nyilatkozatot a munkáltatónál, vagy CSED, GYED ellátásokból való érvényesítés esetén az legközelebbi illetékes kormányhivatalnál kell leadni.

A linkelt oldalon külön nyilatkozatokat találsz a négy és több gyermeket nevelő anyák, súlyosan fogyatékos személyről gondoskodó, külföldi illetőségű illetve vállalkozói, őstermelő tevékenységet végző magánszemélyek családi adókedvezmény igénylésére is.

Meddig jár a családi adókedvezmény?

A családi adókedvezmény kézbesítése már magzat korban, a terhesség 91. napjával elkezdődhet. Igényléséhez a terhesgondozáson kell orvosi igazolást kérned arról, hogy legalább 91 napja várandós vagy.

A kedvezmény addig tart, amíg a gyerek után jár a családi pótlék. Tehát 16 éves korig mindenképp, onnantól kezdve pedig addig, amíg tanul valamilyen nappali köznevelési intézményben, azaz a középiskola, szakiskola befejezéséig.

Felsőoktatásban tanuló fiatalok után családi pótlék és családi adókedvezmény már nem kapható. Az érettségi után így sok szülő esik el havi több tízezer forintos bevételi forrástól, erre érdemes előre felkészülni.

Fontos kitétel, hogy egy többgyermekes családban, ahol egy egyetemista nagyobb és egy közoktatásban tanuló kisebb testvér is van, valamilyen szinten továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért. Például egy gyermek után az alapértelmezett alacsonyabb összeg helyett a kétgyermekeseknek jutó összeg fele járhat a továbbiakban, így pici pluszt jelent a kedvezmények terén az egyetemista, főiskolás testvér.

A családi adókedvezmény egy összegben való visszaigénylése

A családi adókedvezményt hagyományosan havonta, a munkabérrel együtt kapod. De jó, ha tudod: azt is megteheted, hogy évente egyben igényeld vissza a teljes összeget az adóbevallással, májusban.

Ezt a lehetőséget akkor érdemes választani, ha van SZJA-köteles jövedelmed, de a béred nem hagyományos alkalmazotti státuszban, havonta kapod. Ilyen például a bérbeadásból, vagy megbízási szerződésből származó bevétel.

Jár a családi adókedvezmény visszamenőleg?

Ha a kedvezményt a maga idejében nem használtad ki, ám visszamenőleg szeretnéd igényelni, erre öt évig, azaz az általános elévülési határidő lejártáig van lehetőséged.

Összesen akkora kedvezményt kaphatsz meg utólag, amennyire az adott évben valós időben jogosult lettél volna. A támogatás összegének időközben történt növekedése itt tehát nem releváns.

Mit tegyek családi adókedvezményre jogosult álláskeresőként?

Ha családi adókedvezményre jogosultként munkát keresel, különösen fontos, hogy mielőtt igent mondasz egy állásra, pontosan tisztában legyél a feltételekkel. Ilyenkor ugyanis azt is előre ki kell kalkulálni, hogy a várható fizetések alapján a családból ki vegye igénybe a kedvezményt.

Az AtlaszPartner munkaközvetítő előnye, hogy álláskeresőként itt minden esetben fix bruttó-nettó béradatokkal találkozhatsz. Fizetési igény nélkül nálunk senki sem hirdethet, így mindig tudni fogod, mire kell számítanod, ha elmész egy új helyre. Így előre tudtok tervezni, hogy milyen megoszlásban vegyétek igénybe az adókedvezményt. Ha épp munkát keresel, akkor válaszd a biztonságot és böngéssz állásajánlataink között!

betöltés...