Országos Felhívás! Néhány órája adta ki a rendőrség! Mindegy hogy Vodafone, Telekom, Telenor vagy más szolgáltató ügyfele – Minden internetező veszélyben került!

Rendkívüli tájékoztatóban hívta fel a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet az internetes ügyfelek figyelmét egy új bűncselekmény fajtára, mégpedig a Magyar Posta nevében készített, káros hivatkozást tartalmazó, elektronikus levelekkel kapcsolatban.

máris itt az újabb kiberbűnözői kampány.

A csalók most a Magyar Posta nevében készített, káros hivatkozást tartalmazó e-maillel próbálkoznak átverni, akit csak lehet.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet szerint bár az üzenet külcsíne egy az egyben a Magyar Posta arculatai elemeire hajaz, a megfogalmazott szöveg azért árulkodó lehet: „egész jó magyarsággal íródtak a levelek, egy furcsaság azonban lehet: a tegező és magázó módok egymást váltják az e-mailben”.

Az e-mailben egy hivatkozás is szerepel, megnyitását követően pedig egy tömörített fájl töltődik le, amiben egy .exe kiterjesztésű, információgyűjtő – többek között a billentyűleütések figyelésére is képes – kémprogram, az úgynevezett AgentTesla trójai vírus egyik variánsa található.

Az eddigi esetek alapján a levélben szereplő linkesített szöveg az alábbi káros webhelyre mutat: hXXps://www[.]mediafire[.]com/file/9h41b5h3v7l62k6/Szallitasi+adatok.tgz/file.

Amit tehetsz:

  • Soha ne kattints az olyan e-mailben érkező hivatkozásokra, amik ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik.
  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word-dokumentumot, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt), ezeket NE nyissd meg, és NE töltsd le!
  • Minden esetben külön keress rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizd a kapott üzenet valódiságát.
  • Ezt természetesen az érintett cégtől/szervezettől telefonon is meg lehet kérdezni, vagy e-mailben. A lényeg, hogy csakis a hivatalos kapcsolati felületeken keresd őket.
  • Ha áldozattá váltatok: tégy feljelentést.