Tömegek játszanak mindannyiunk életével - parkokba özönlöttek az emberek a hétvégén! FIGYELJÉK mit műveltek ott: - Erre mégis mit lehet mondani?

Magyarország — Elképesztő tömegjelenetek játszódtak le a fővárosi közterületeken, parkokban a hét végén, mintha a hosszú tél utáni szép idő mindenkinek elvette volna az eszét. Emberek ezrei árasztották el a zöld területeket, és sokan keltek vidéki útra is. Ebben nem gátolta meg a tömeget a járványügyi szakemberek felhívása sem, önfeledt csoportok verődtek össze például a Margitszigeten is, de ezrek kirándultak a budai hegyekben, a városligeti játszótéren fürtökben lógtak a gyerekek. S szinte a nyári csúcsot idézte szombat délelőtt az M7-es autópálya is, fél﷯órás dugóval lehetett kiaraszolni a Balaton felé a fővárosból. Pedig Müller Cecília tiszti főorvos a hét minden napján elmondta, most különösen fontos, hogy betartsuk a szabályokat azért, hogy ne fertőződjünk meg. A kórházak tele vannak, az egészségügyi ellátórendszer a végét járja, a fiatalok mégis tömegesen buliznak. – Az emberek így viselkednek, amikor betör végre a tavasz. Ám tényleg nem szerencsés, ha maszk nélkül, ötven centire ülnek egymástól, ekkor valóban átkerülhetnek a vírusok – vélekedett a jelenségről Rusvai Miklós virológus. – A fiatalok mindig is kockázatvállalóbbak, mondhatni, felelőtlenebbek voltak, nem tudunk ellene mit tenni, ám ezúttal sajnos a mi korosztályunkra is veszélyt jelentenek. Ezért próbáljunk rájuk hatni – szögezte le a szakember.

A velencei-tavi bringások használtak maszkot / Fotó: Pozsonyi Zita

„Az a legnagyobb probléma, hogy erről a betegségről még mindig nincsenek konkrét információik az embereknek. Nem látják a kórházakban zajló óriási küzdelmet. És erre nem a szenzációhajhászás miatt lenne szükség, hanem egyszerűen az embereknek látniuk kellene azt, hogy a koronavírus okozta megbetegedésnek mi lehet a következménye” – fakadt ki Zacher Gábor az Indexnek.

A járványügyi korlátozások alól egyébként egészen elképesztő módszerekkel próbálnak kibújni egyesek. A sonline.hu szerint az elmúlt napokban a kaposvári taxis társaság több fuvarjának végcélja az Arany János téri mentőállomás volt, ahol az ott dolgozók kérték, hogy a taxisok saját egészségük érdekében ne vigyenek koronavírus-gyanús utasokat tesztelésre.