Ez az utolsó érzékszervünk, ami még működik a halálunk előtt

betöltés...

Miközben a tudatosság lángja egyre jobban elhalványul az emberben, az agy továbbra is ugyanolyan jól képes feldolgozni a hangokat, mint fiatal korban, írja a Scientific Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. Ez a megállapítás azt sugallja, hogy amikor az emberek haldokló szeretteikhez beszélnek, azok valószínűleg valóban hallják őket, és ez megnyugtathatja őket életüknek utolsó pillanataiban.

A tanulmány szerzői EEG-t, vagyis elektroenkefalográfiát használtak, hogy megfigyeljék a hospice ellátásban részesülő, eszméletlen betegek agyának aktivitását Vancouverben, és az eredményeket összehasonlították más, még eszméletüknél lévő haldokló betegekével, valamint egy egészséges kontrollcsoporttal is.

Minden csoportnak egy ismétlődő hangsort játszottak le, de a mintát időnként olyan hangjegyekkel törték meg, amik nem illeszkedtek abba. A kutatók olyan specifikus jelzésekre (MMN, P3a és P3b) figyeltek, amelyek akkor jelentkeznek az agyban, ha az valamilyen rendellenes hangot észlel.

Az eredmények azt mutatták, hogy a végstádiumban lévő betegek is ugyanúgy reagáltak a hangokra, mint a fiatal, egészséges résztvevők. Ugyanakkor, bár a haldokló személyek agya még képes felismerni hangokat a halál előtti pillanatokban is, az még nem világos, hogy képes-e tudatosan megérteni például bizonyos szavak jelentését.

A tanulmány szerzője, Elizabeth Blundon elmondása szerint „az agy reagált a hallási ingerekre, de azt nem tudhatjuk, emlékeznek-e és tudnak-e azonosítani különböző hangokat, vagy megértenek-e valamilyen nyelvet.”

A tanulmány társszerzője, Romayne Gallagher szerint azonban ez az eredmény mindenképpen bizalomkeltő és megerősíti a haldoklók szeretteinek és ápolóinak állítását, akik arról számoltak be, hogy a beteget megnyugtatja, ha beszélnek hozzá.

„Úgy gondolom, ez jelentős értelmet ad az élet utolsó napjainak, óráinak, és azt mutatja, hogy a személyes jelenlétnek igenis jelentősége van. Vigaszt nyújthat, hogy képesek lehetünk elbúcsúzni szeretteinktől, és kifejezni a szeretetünket.” – mondta.

betöltés...