Most érkezett! Ezen a napon havazással farkasordító hideg jön: durva mínuszokkal, hóviharral csap le ránk a tél!

Szombat hajnalra brutális lehűlést jósol az Országos Meteorológiai Intézet.

Míg pénteken a hegyekben az északi szél kíséretében havaseső-zápor, esetleg hózápor is lehet, az OMSZ előrejelzése szerint szombatra már csökken a felhőzet, országszerte kiderül az ég. Késő estére mindenütt megszűnik a csapadék. A középső területeket leszámítva sokfelé lehetnek élénk széllökések, de hajnalra a legtöbb helyen veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és mínusz 5 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken akár mínusz 9 fokot is mérhetnek.

Folyamatosan vizsgálják a védelmi intézkedések hatékonyságát, és azt, hogy szükség van-e további korlátozásokra – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília közölte: a november 11-én bevezetett intézkedések eredménye két hét elteltével lesz látható.Az országos tisztifőorvos hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatása szerint ha az emberek 95 százaléka viselné a maszkot, “akkor nagy valószínűséggel nem lenne szükség további intézkedésekre”.Kitért arra is: megjelent a kormányrendelet a napokban induló célzott, csoportos gyorstesztelésekről. A szociális, egészségügyi, nevelési és oktatási intézményekben dolgozók szűrése jelentős logisztikai szervezést igényel, de a rendszer felkészült rá – mondta.A tesztelés önkéntes és ingyenes.