Hoppá… Rendkívüli szünet 222 óvodában! Sok iskola is érintett

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős államtitkára épp ma jelentette ki a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy bár a koronavírus-járvány jelen van a köznevelésben, az iskolák továbbra sem képeznek gócpontot.

– Ezt honnan tudja?

– Fölsorolta, hogy rendkívüli szünet 31 iskolában van, ez az általános iskolák 1,2 százaléka, 210 helyszínen lépett életbe tantermen kívüli digitális munkarend, ez az általános iskolák 8 százaléka, és jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt csupán 15 esetben. Az óvodák közül az intézmények 7,5 százalékában, vagyis 222-ben kellett rendkívüli szünetet elrendelni. A 14 év alatti fertőzöttek aránya 4 százalék a napi esetszámokban, miközben ennek a korosztálynak a lakosságon belüli aránya 15 százalék. Az óvodákban és az iskolákban az esetek 51 százalékában egyetlen gyermek kapta el a vírust, 95 százalékában pedig 1-5. A kormány 53 olyan intézményről tud, ahol 10 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, ebből 47 gimnázium, amelyeket már átállítottak a tantermen kívüli digitális munkarendre. Csupán egyetlen pedagógus lett koronavírusos a fertőzéstől érintett intézmények 63 százalékánál, 97 százalékánál pedig 1-5. A kormány 9 olyan intézményről tud, ahol több mint 10-en fertőződtek meg.

– De nincsenek kontakt-vizsgálatok. Igazából tényeken alapuló kijelentéseket akkor lehetne tenni, ha komoly kontakt-vizsgálatok lennének az adott esetekkel kapcsolatban. -írja a hirklikk.hu.

Durva számok!ÍGy ugrik meg a halálozási arány ha a koronavírusosnak más betegsége is van!Mutatjuk a számokat : szívbetegségek, légzőszervi betegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás és daganatos betegek esetén! MEGNÉZEM >>>>

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. Továbbra is kérjük a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában!

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és részt vesznek a szigorítások- és a kijárási tilalom betartatásának ellenőrzésében, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartásában. Emellett a katonák 93 kórházban megfelelő szakmai felügyelet mellett tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét.

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A rendőrség a kijárási tilalom megszegése miatt eddig összesen 3936 esetben intézkedett. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.