Nepálban van egy ünnepnap, amelyen megköszönjük kutyáinknak, hogy a barátaink

betöltés...

Nepálban van egy hivatalos ünnepnap, amely arról szól, hogy a gazdák megköszönik a kutyáknak, hogy a barátaink. A Kuku Tihar egy ötnapos ünnepségsorozat szerves része, és rendszerint mindig a második napra esik.

Ilyenkor ünneplőbe öltöztetik kutyájukat – ne kezdj hüledezni, ez zömmel egy virágból font füzért, girlandot jelent. Ennek a virágfüzérnek az elnevezése „Malla”, ami a nepáliak szerint az ember és a kutya összefonódását jelképezi, az elemeit pedig az ima tartja össze.

Emellett a gazdik a kutyák homlokára és orrára vörös vagy narancssárga porfestéket (vagyis „tikát”) szórnak, amely áldást hoz mindenkire, aki ezen a napon ilyen kutyát lát. És hát persze a nap legfontosabb eleme, amikor az ember megszentelt étellel kínálja a kutyát. Ezen a napon a létező legfinomabb, legjobb fogásokkal kedveskednek az állatoknak.

A hindu vallásban központi szerepet játszanak a kutyák. Úgy tartják, ők azok az állatok, akik óvják, védik az embert, biztonságot adnak nekik és hallgatnak szavára. Nem véletlen, hogy a Naraka kapuját is kutyák őrzik, mégpedig négyszemű kutyák.A Naraka a hindu vallásban az alvilág szimbóluma, ami annyiban tér el a keresztény vallásban ismert pokoltól, hogy aki a Naraka kapuin átmegy, onnan vissza is térhet, ha valamely rossz karmájának ereje kihuny.

betöltés...