Több évtizedes társadalmi igény a hálapénz eltörlése, de milyen áron valósulhat meg?

Két hete találkozott a miniszterelnök a Magyar Orvosi Kamara vezetésével, rá három napra pedig már a teljes parlament, vagyis az ellenzéki képviselők igen szavazatával is, elfogadták azt a törvényt, amely gyökeresen változtatja meg az egész magyar egészségügyet. A Heti Napló riportja.

„Köszönöm!”, „Történelmi pillanat” „Ha végre megtörténik pezsgőt bontok” - az orvosi Facebook-csoportokban ezek voltak az első reakciók. Vasárnap még csak azt lehetett tudni, hogy egy nagyarányú, sose látott mértékű béremelés jön, és a hálapénz kivezetés.

Aztán hétfőn a parlament elé már egy teljesen új jogállási törvény került. Ez már bőven nem csak a bérekről és a hálapénzről szól. Teljesen új jogállást vezet be, megszűntetve az orvosok közalkalmazotti státusát. A törvényben megjelent, hogy nem lehet másodállást vállalni, és két évre bárhova kirendelhetik az orvost dolgozni, akár az ország másik felébe is.

Az Orvosi Kamara azonnal jelezte is, hogy több pont módosításra szorul, és nem erről szólt a kormányfői megállapodás.

A Magyar Orvosi Kamara bértáblája, amelyet elfogadott a kormány, valóban tisztességes bérviszonyokat fog eredményezni. Ugyanakkor a kormánynak egy kommunikációs pajzsot is jelent, hiszen, ha ekkora béremelést kapnak, akkor a társadalom nem nézi szép szemmel, ha mégis tiltakoznak a törvény egésze ellen. Könnyen „ezeknek semmi sem elég” véleményeket szülhet mindez. Ezzel pedig épp a tisztességes orvosok járnának rosszul.

A Magyar Orvosi Kamara új vezetése az 1001 orvos a hálapénz ellen csoportból nőtte ki magát, így a legnagyobb sikernek érezhetik, ha valóban sikerül eltörölni a hálapénzt, és lesznek jócskán olyanok, akik ezzel kifejezetten jól járnak.

„Mindazok rosszul járnak, akiknek eddig a magánellátásból vagy a hálapénzből sokkal-sokkal nagyobb jövedelmük származott, mint az állami ellátásból. Valójában ott csak zsebpénzt kerestek, és castingolták a betegeket a magánellátásba”

– mondta a Heti Naplónak Lantos Gabriella egészségügyi szakértő.

A törvényben ugyanakkor van rengeteg olyan pont, aminek vagy a teljes eltörlését, vagy módosítását kérik már most az orvosok. Mutatom melyek a vitatott pontok.

„Szerintem az egyik legnagyobb probléma az önkéntes munkának a visszacsempészése, ami 24 óra alatt visszakerült a törvénybe, ez a hálapénz szerzésnek a legsunyibb és legtitkosabb módja” – fogalmazott a szakértő.

Az önkéntes segítő egy olyan orvos, aki nem kap pénzt a kórházban, viszont ennek fejébe beviheti a magánpraxisban kezelt betegeit, és használhatja a műtőt, az infrastruktúrát, a személyzetet, az eszközöket.
Egyértelműen a legnagyobb felháborodást és az egész törvénnyel való szembenállást a kivezényelhetőség váltotta ki az orvostársadalomban.

„Jelenleg is vannak olyan helyzetek, hogy az ellátásban szükség van arra, hogy bizonyos helyekre átcsoportosítsunk orvost” – erről már Szabad Zoltán beszélt a stábnak. Az Orvos Szakszervezet elnöke arra is kitért, hogy garanciákat szeretnénk látni, példaként hozta, hogy bizonyos orvosokat, orvosházaspárokat nem szakítanak szét. „Mert most ez a része a törvénynek üres. csak annyit tudunk, hogy 2 év, nincs semmi féle ösztönző beleépítve, nincs semmiféle garancia, semmiféle korlát, ez majd egy külön rendeletben meg fog jelenni, mi azt nagyon várjuk” – mondta az elnök.

És hogy ez miért így megy, szinte fű alatt? Ehhez vissza kell ugranunk 12-13 évet. Talán emlékeznek még Molnár Lajos, azóta elhunyt egészségügyi miniszterre, és Horváth Ágnes államtitkárra. Jóval kisebb változást szerettek volna elérni. Mindössze öt kórház bezárása és nyolc kórház aktív ágyainak megszűntetése volt a cél, de már ez sem ment. A 300 forintos kórházi napidíjat és vizitdíjat pedig épp Orbán Viktorék akadályozták meg egy népszavazással.

Három évtizedes adósságot törleszthet most a kormány az orvosok béremelésével, és sok évtizedes társadalmi igényt elégíthet ki, ha valóban sikerül eltüntetni a hálapénzt. Nem kimondva, de a teljes egészségügyi struktúrát is megváltoztathatja most ez a törvény, kórházak, teljes orvosi praxisok tűnhetnek el, rengeteg érdek sérülhet. Sokan belebuktak már, akik jóval kisebb változással próbálkoztak, kérdés, hogy a járvány helyzet miatt könnyebben elfogadják e a változást az orvosok és a betegek is, az ördög a részlet szabályokban fog majd megbújni.

atv.hu