Egy brit kutatás szerint négy különböző tünete lehet az elhúzódó koronavírusnak

Egyre többet tudunk meg a koronavírus hosszú távon is jelentkező tüneteiről. A kérdésben a brit Országos Egészségügyi Kutatóintézet adott ki friss jelentést, mely szerint az elhúzódó tünetek általában 4 különböző formában jelentkeznek.

Az elhúzódó koronavírusnak nem csak testi tünetei, hanem óriási pszichológiai hatásai is lehetnek az ezzel együtt élni kénytelen emberekre - áll a brit Országos Egészségügyi Kutatóintézet jelentésében, amit a BBC összegzett.

A beszámoló leszögezi, hogy a fertőzötteknek több támogatásra van szükségük, az egészségügyi személyzetnek pedig jobb információkra ahhoz, hogy megfelelően tudják kezelni a fertőzés elhúzódása miatt keletkezett fizikai és lelki tüneteket. A jelentés szerint ugyanis több ezren élnek az Egyesült Királyságban az elhúzódó koronavírus-fertőzés tüneteivel, és mivel a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, így ennek a száma is megugorhat.

A frissen publikált kutatás alapján olyan ismétlődő tüneteket találtak, amelyek a légzéstől, az agyműködéstől, a szívtől és a szív- és érrendszertől kezdve a vesékig, a bélrendszeren
át, mindent érintenek.

A tünetegyüttesek alapján 4 különböző diagnózist állítottak fel:

  • a tüdő és a szív maradandó szervkárosodása
  • intenzív terápiás szindróma
  • poszt-vírusos fáradtság szindróma
  • a Covid-19 tüneteinek elhúzódása

Az érintettek némelyike súlyos koronavírusos tünetek miatt hosszú ideig kórházban tartózkodott, míg azok, akik enyhe jeleket mutattak nem is kezeltek kórházban, sőt, van, akinek pozitív tesztje se volt.

Dr. Elaine Maxwell, a jelentés szerzője azt feltételezte, hogy leginkább a Covid-19-ben súlyosan megbetegedetteket érinti a leginkább a fertőzés tüneteivel való hosszabb távú együttélés. A betegek felülvizsgálat után viszont megállapította, hogy helytelen volt az előfeltevése.

"Most már tudjuk, hogy vannak olyan emberek is az elhúzódó koronavírusos betegek között, akik nem szerepelnek a hivatalos nyilvántartásban Covid-fertőzöttként” - mondta, ami azt jelenti, hogy annyira enyhe tüneteik voltak, hogy egyáltalán nem fordultak orvoshoz és nem igényeltek tesztet sem.

Szerinte a fertőzés tüneteinek ilyen szintű elhúzódása komoly terhet róhat az egészségügyi rendszerre, amire fel sincsenek készülve.

atv.hu