„Kezelhetetlen helyzetet okozhat Orbán javaslata"

Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja a magyaroknak, hogy idén ne menjenek külföldre síelni a koronavírus-járvány miatt. Ez kezelhetetlen zsúfoltságot okozhat a magyar sípályákon - mondta az InfoRádiónak a Síelők.hu alapító-főszerkesztője.

A Síelők.hu-nál mindenkit "megdöbbentettek" a miniszterelnök szavai, miszerint senki ne tervezzen a síszezonban külföldi utazásokat, még ha ez nem is rendelet, hanem javaslat a kormányfő részéről. Ugyanis ez nehéz helyzetbe hozná mindazokat, akik a téli turizmusban dolgoznak - magyarázta Wesselényi Andrea.

A szakember egyetértett, a hektikusan változó határátlépési szabályok, illetve a karanténkötelezettségre és a tesztelésre vonatkozó rendelkezések miatt vélhetően amúgy is kevesebben indultak volna az idén külföldre síelni, annak ellenére, hogy a célországok sok tekintetben felkészültek arra, hogy biztonsággal tudják fogadni a síelőket.

Az ágazat szereplői is egyre kilátástalanabb helyzetben érezhetik magukat, így a vendéglátósok, szállásadók, vagy akár az oktatók.

Mint emlékezetes, az európai járvány egyik kiindulópontja tavasszal az osztrák ischgli síközpont lehetett. Wesselényi Andrea ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, tisztában vannak azzal, hogy ez egy nagy gócot jelentett, azonban a síközpontok többségére nem az ott tapasztaltak jellemzők, és az emberek nem partizni járnak ezekre a helyekre - írja az Infostart.

„A hazai helyszíneknek korlátozottak a lehetőségei, és egy olyan hétvégén, amikor jó hóviszonyok vannak, kezelhetetlenné válhat a tömeg, amire már korábban is többször volt példa” – emlékeztetett a Síelők.hu alapító-főszerkesztője.

atv.hu