5 ok, amiért jobb ha azonnal abbahagyod az alumínium fólia használatát

Ma már szinte nincs is olyan háztartás, ahol ne használnának alumínium fóliát, hiszen egy igencsak hasznos konyhai termékről beszélünk. Használhatjuk sütés során, az ételek letakarására, a maradékok csomagolására, grillezés megkönnyítésére, meg még megannyi mindenre.

Ám azzal is tisztában kell lennünk, hogy milyen veszélyeket tartogat ez a hasznosnak tűnő alumínium fólia, mivel kutatások szerint számtalan negatív mellékhatást gyakorolhat a szervezetre:

1. Vérkeringési problémák

Ha gyakran használunk alumínium fóliát könnyedén hipertrófiával végezhetjük. Ezt a betegség a vörösvérsejtek elhalását okozza, ami végül az egész test károsodásához vezet.

2. Méreganyagok kerülhetnek az ételünkbe

Mivel még mindig kutatások folynak az ügyben, hogy a fólia közvetlen érintkezés által megmérgezheti-e az ételeket, feltevések szerint a főzési, sütési hőmérséklet lehet az egyik legbefolyásolóbb tényező. A WHO szerint, az emberi szervezet képes kisebb mennyiségű alumíniumot hatékonyan „kitakarítani” a szervezetből, ám egy átlag ember szervezetébe sokkal több kerül, mint amivel az meg tudna birkózni.

3. Károsíthatja az agyat

Az alumínium neurotoxicitást okozhat, ami azt jelenti, hogy az agysejtek mitokondriumai megváltoznak, így felgyorsul az öregedés és a hanyatlás folyamata.

4. Alzheimer kórt okozhat

Számos kutatás boncolgatta már az alumínium és az Alzheimer viszonyát. Az Alzheimer’s Drug Discovery Foundation eredményei szerint: „Nincs következetes bizonyíték arra, hogy az alumínium összekapcsolható az Alzheimer kórral. Bár néhány tanulmány talált arra utaló jeleket, hogy lehetnek összefüggések az alumínium mértéke és az Alzheimer kialakulásának kockázata között, ám ezt ugyanennyi más tanulmányok eredményeiből származó adatok meg is cáfolják. A megállapítások kétséges és nem egyértelmű mivolta miatt tanácsos inkább visszafogni az alumínium expozíciót.”

Szóval, habár nincs 100%-os eredmény, érdemes inkább kerülni az alumínium fóliák használatát.

5. Károsíthatja a tüdőt

Az apró alumíniumrészecskék belélegzése visszafordíthatatlan légzőszervi problémákat okozhat. Gondoljunk csak a grillezés során megégő alumínium fólia felszínére, ahonnan részecskék szabadulnak fel és kerülnek a levegőbe.

Nos, ezek fényében még mindig olyan nagyszerű terméknek találod az alumínium fóliát? Lehet, hogy az lenne a legjobb, hogy csak a legszükségesebb helyzetekben használnád.

VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?