Kutatások bizonyítják: jobb emberré válnak azok, akiknek lánytestvérük van!

Nem számít, hogy nővéred vagy húgod van, a lényeg, hogy lány testvéred legyen! – állítják azok a szakemberek, akik a lánytestvér fontosságával kapcsolatosan kutatás eredményeit összegezték.

A testvér igen fontos szerepet játszik az ember életében: nagyon sokat tanulhatunk tőle, és egész életünkben segíthetjük egymást, ott állunk mellette a szomorú és vidám pillanatokban is, amikor csak szükség van ránk.

A lánytestvér fontosságáról szóló kutatás alapján kiderült, hogy egy húg vagy egy nővér sokkal inkább befolyásoló hatással lehet, mint egy fiútestvér.

A kutatásban 395 két-, vagy annál is többgyerekes család szerepelt, ahol az egyik gyerek legalább 10-14 év közötti volt. A kutatás végeztével arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy a lánytestvér igencsak pozitív irányba tudja befolyásolni a mentális egészséget, és előrelendíti a fejlődést.

Azokban a családokban, ahol van lánytestvér, még a viták és veszekedések is pozitív fejlődést idéztek elő. Ez annak tudható be, hogy a lányok átlagosan jobb kommunikációs és problémamegoldó-képességgel rendelkeznek, mint a fiúk. Alapvetően megvan bennük a gondoskodásra való hajlam, ezért a lányokkal való testvérkapcsolat a legtöbb esetben pozitív kimenetelű. A lányok, ha csak lehet kerülik a konfliktusokat, és próbálják mindig jó irányba terelni a dolgokat.

A gyerekkorban a veszekedések által megtanuljuk az érzelmeink szabályozását, és ez később a felnőttkori problémák és konfliktusok esetében is nagyon fontos – hangsúlyozta Laura Padilla-Walker, a kutatás irányítója. Mivel a lányok fejlett verbális készségeiknek köszönhetően könnyebben szavakba öntik az érzéseiket, egy lánytestvér mellett könnyebben megtanulunk megküzdeni a saját problémáinkkal.

Azok a fiúk, akiknek lánytestvérük (is) van, sokkal könnyebben kommunikálnak, jobban kifejezik érzéseiket, és hatékonyabban keresik a problémákra a megoldást.

A kutatásból az is kiderült, hogy egy családi tragédia esetén a lánygyerek az, aki mindent erejét bevetve próbálja egyben tartani a családot. Egy lánytestvér mellett úgy tűnik, nagyobb az esély a mentális egyensúlyra, az egészségesebb lelki fejlődésre, és az empátiakészség kialakulására.