Ezért lehet veszélyes a fóliába csomagolt hús

betöltés...

A fóliába csomagolt húsok rejtette veszélyei!

Ha hústerméket szeretnénk vásárolni, jobban járunk, hogyha azt a hentesnél tesszük, ahol a friss tőkehús kapható. A fóliába csomagolt húsok esetében ugyanis elképzelhetetlen, hogy a frissen tartás érdekében ne lennének ellátva némi hozzáadott tartósítószerrel.

Az ilyen húsok általában a hozzáadott nitritnek köszönhetően tartják meg színűket. Ez az anyag a termék elfogyasztása után, a gyomorsavval érintkezve, egy méreghatású vegyületet, a nitrózamin létrejöttét eredményezi, mely nagyon nagy rákkeltő hatással rendelkezik.

Ugyanez az anyag található meg a cigarettafüst összetételében is, mely a levegőben található nitrogénnel kombinálva szintén rákkeltő anyagot eredményez. A tartósítás során használt nitrit, megtalálható az ellenőrizetlen kutak vizében is, és ezt sajnos főzés során sem lehet elpusztítani.

Ha sok nitrittel kezelt hústerméket, vagy akár ezzel az anyaggal fertőzött kútvizet fogyasztunk, akkor ez mérgezést is okozhat, melynek ellenszere a hazai kórházakban hiánycikknek számít. A nitrit az emberi szervezetbe jutva, a véráramba kerül, ahol a sejtek oxigénnel való ellátását akadályozza. Ilyen esetben a beteg bőre kékes színű lesz, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

Az ellenszer nem más, mint a steril állapotú metilin kék. A nitrittel való mérgezés a kisgyerekek esetében nagyobb veszélyt rejt, ezért igyekezzünk ezeket az élelmiszereket kihagyni a táplálkozásukból.

betöltés...