5 élelmiszer, ami elpusztítja a rákos sejteket

betöltés...

A legtöbben nem is tudják (vagy súlyosan alábecsülik), milyen mértékben képes a szervezet meggyógyítani önmagát a megfelelő táplálkozás mellett. A szervezetben minden nap több ezer hibás sejt képződik és pusztul el az apoptózisnak (programozott sejthalál) köszönhetően.

Ha a rákos sejtek nem pusztulnak el apoptózis révén, daganat alakul ki. Vannak bizonyos élelmiszerek, amik segíthetik a szervezetet a rákos sejtek elleni küzdelemben, de ahhoz, hogy eredményt érjünk el, rendszeresen kell fogyasztanunk ezeket. Bebizonyították, hogy a megfelelő élelmiszerek elnyomhatják a daganatok kialakulását az immunfelügyelet során, ez az immunrendszer „rutin ellenőrzése”, ami kritikus szerepet játszik a betegség korai felismerésben.

Ez az 5 élelmiszer segít elpusztítani a rákos sejteket.

1. Kurkuma

A kurkuma az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszere, ami hatóanyagának, a kurkuminnak köszönheti jellegzetes, sárga színét. Több mint 1500 klinikai vizsgálat igazolta, hogy a kurkumin gátolja a rákos sejtek növekedését és kiváltja az apoptózist. A kurkuma több okból is hatásos lehet a daganatos betegségek megelőzésében. A kurkumin pozitív hatása abban rejlik, hogy antioxidánsként korlátozza a rákos sejtek képződését, stimulálja az immunrendszert, csökkenti az áttétek kialakulásának esélyét, meggátolja a tumorszövetben a vérerek képződését, továbbá képes olyan géneket aktiválni, melyek a rákos sejtek öngyilkosságáért felelnek.

Az egyetlen probléma, hogy a kurkumin nem tud jól felszívódni a belekben. Azonban, ha fekete borssal kombináljuk, ami piperint tartalmaz, 2000%-kal növelhetjük a kurkumin felszívódását.

2. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak antociánokat, ami egy vízoldékony színanyagcsoport, ennek köszönhetik a gyümölcsök kék, lila és vörös színüket. A gyümölcsök világában a bogyós gyümölcsök valóságos sztárnak számítanak az antioxidánsok szempontjából, többek között olyan anyagokat tartalmaznak, mint a kaempferol és a kvercetin.

A fekete áfonya az egyik leghatásosabb élelmiszer a rákmegelőzésben, rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, aminek segítségével megköti a szervezetben keletkező káros szabadgyököket. Ugyancsak magas antioxidáns hatással rendelkezik az eper, a málna és a cseresznye. A fekete áfonya egy pterostilbene nevű anyagot is tartalmaz, amely apoptózist (a rákos sejtek pusztulását) vált ki mellrák esetén.

3. Zöld tea

A zöld tea a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. A zöld tea egy epigallokatekin-3-gallát (EGCG) nevű katekint tartalmaz, ez felelős a zöld tea összes kedvező élettani hatásáért. Ez a vegyület bizonyítottan segít megelőzni a gyomor, vastagbél, hólyag, hasnyálmirigy és nyelőcső rákot.

Akárcsak a kurkumin esetében, a piperin az EGCG esetében is segíti a felszívódást. Azonban ahhoz, hogy a zöld tea valóban hasznos legyen a rák megelőzésében, rendszeresen kell fogyasztanod azt.

4. Paradicsom

A paradicsom a likopin (egy vörös színű karotin) kiváló forrása. Ez erős antioxidáns, ami képes semlegesíteni a szabad gyököket, mielőtt azok károsíthatnák az egészséges sejteket. Mivel megakadályozza a rákos sejtek növekedését, megvéd a mellráktól. Tanulmányok ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a likopin csökkenti a tüdő-, nyelőcső-, prosztata-, hasnyálmirigy- és méhnyakrák kockázatát is.

A nyers paradicsom fogyasztása például salátában vagy szendvicsben is hatékony lehet, de egy csésze organikus paradicsomlé, vagy egy fél csésze organikus paradicsomszósz több mint ötször annyi likopint tartalmaz, mint egy közepes méretű nyers paradicsom.

5. Keresztesvirágúak

A keresztesvirágúak családjába tartozik a brokkoli, a karfiol, a káposzta, a kelkáposzta, a fehérrépa és a kelbimbó. Ezek a zöldségfélék béta-karotinban, C-vitaminban, folsavban és rostokban gazdagok, javítják a sejtek anyagcseréjét és szabályozzák a sejtek növekedését.

Az ezekben az élelmiszerekben található vegyületeket a szervezet olyan anyagokra bontja, amelyek gátolják a rákkeltő anyagok belépését a sejtekbe, és akadályozzák a daganatok kifejlődését. Ezekben a zöldségekben szulforafán található, ami az ételekben glükorafanin formájában fordul elő.

Tanulmányok megállapították, hogy a szulforafán rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A megfelelő ételek fogyasztásával elegendő szulforafánt juttathatunk a szervezetünkbe, és kihasználhatjuk annak jótékony hatásait.

betöltés...