A holland gyerekek a legboldogabbak a világon. Ezek a holland szülők nevelési aranyszabályai

betöltés...

Minden szülő álma az, hogy gyereke boldog, egészséges és okos legyen. Úgy tűnik, hogy a holland szülők a legjobb gyereknevelési módszereket alkalmazzák, hiszen felmérések alapján bebizonyosodott, hogy gyerekeik világviszonylatban mindhárom kritériumban messze elől járnak.

Nézzük, milyen nevelési elveket vallanak a holland szülők!

1. Engedik, hogy a gyerekek az esőben biciklizzenek

A holland szülők egyáltalán nem borulnak ki, ha a gyerekek az esőben bicikliznek, sőt, még bátorítják őket. Természetesen a megfelelő ruházatban engedik ki a gyereket biciklizni. Úgy gondolják, hogy ez hozzátartozik a magabiztos és önálló életszemlélet kialakulásához.

2. Arra biztatják a gyereket, hogy érezze jól magát a bőrében

A holland anyák tisztában vannak a saját belső erejükkel, bíznak önmagukban, és a gyerekeiket is mindig arra nevelik, hogy érezzék jól magukat a bőrükben. A holland nők nem méregetik magukat egymáshoz, nem fontos az, hogy ki dolgozik több órát, vagy ki sikeresebb a karrierjében. Elfogadják a hiányosságaikat, nem gyötrik magukat állandóan önkritikával, és amikor csak lehetőségük adódik, kényeztetik magukat.

3. A gyerek állítson fel szabályokat!

Ez nem jelenti azt, hogy a gyerek a fejükre nő, csupán arra nevelik már az első perctől, hogy mennyire fontos a kommunikáció. A gyerek érzi, hogy egyenlő félként kezelik, számít a szava, és sok helyzetben könnyen megoldást talál a problémákra egyedül is.

4. Az egyszerűség fontossága!

A gyerekeknek nincs szükségük drága játékokra, sem technikai eszközökre ahhoz, hogy boldogok legyenek. A szabadban végzett közös családi programok testileg és lelkileg is a legegészségesebbek. Hétvégén nagy hangsúlyt fektetnek a közös túrázásra, kempingezésre. A születésnapokon nem rendeznek nagy partikat, hanem egyszerűen összeülnek a kertbe, és a gyerekek szabadon játszanak. Hollandiában nagyon magas az életszínvonal, mégis kevés hangsúlyt fektetnek az anyagiakra.

5. A gyermek szabadon kibontakozhat

Hollandiában az egyik legfontosabb dolog már gyerekkorban a függetlenség gyakorlása. A szülő felelőssége, hogy vigyázzon a gyerekére, de a szabad választás, és a döntés lehetőségét biztosítja számára már kicsi korától kezdve. Hollandiában a gyerekek nem érzik úgy, hogy szüleik elvárásainak és beteljesületlen álmainak kellene megfeleljenek, ők haladnak a saját útjukon.

6. Nem csak szavakon, hanem tetteken keresztül is nevelnek

Hollandiában az anyák tisztában vannak vele, hogy ha erős, magabiztos és boldog gyereket akarnak nevelni, akkor előbb ők maguk kell megfeleljenek ezeknek a kritériumoknak. A gyerek legelső példaképe a szülő, olyanná válik, amilyen mintát kap otthonról.

7. A családi étkezés szent

Nem csak az ételek minőségére fektetnek nagy hangsúlyt, hanem arra is, hogy legalább a főétkezésekkor együtt legyen a család. A családi vacsora a szülők-gyerekek, és a házastársak közötti kapcsolat megerősítésének, a nagy beszélgetések ideje.

8. A szexuális nevelést otthon kell elkezdeni

Minél előbb, annál jobb. A hollandok nyitottak, és amikor a nemi oktatásról van szó, nincs szégyenérzet. Sok szülő már az általános iskolás gyermekeivel megtárgyalja testük átalakulását, a serdülőkort és a szaporodását, természetesen a gyermek korának és értelmi szintjének megfelelően.

betöltés...