Ez történik a szervezetedben, ha abbahagyod a húsfogyasztást!

betöltés...

A túlzott húsfogyasztás ma már bizonyítottan egészségtelen, ezért ha nem is tudunk lemondani a ropogós, szaftos csülökről, kolbászról, pecsenyéről, törekednünk kell arra, hogy kevesebbet fogyasszunk ezekből, ehelyett helyettesítsük több zöldséggel, gyümölccsel, hogy étrendünk kiegyensúlyozottabb legyen.

Tulajdonképpen nem is a tiszta hús, hanem a feldolgozott húskészítmények fogyasztásával van gond, amelyek sokféle, hosszútávon káros adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek felhalmozódnak a szervezetünkben, írja a powerofpositivity.com. Ezért érdemes egy időre felhagyni a húsfogyasztással, hogy alaposan kitisztítsuk a májunkat, veséinket, vérünket. És ennek a legjobb módja, ha egy időre áttérünk a zöldség és gyümölcs fogyasztásra.

Most lássuk, hogy mi történik a szervezetünkben, ha felhagyunk a húsevő életmóddal!

1. A gyulladások mérséklődnek, akár teljesen megszűnnek

A krónikus gyulladások sok betegséget idézhetnek elő, például érelmeszesedést, autoimmun betegségeket, cukorbetegséget, keringési betegséget, vagy akár stroke-ot. A feldolgozott húskészítmények pedig növelik ezen gyulladások előfordulását és súlyosságát. Ezen segít a zöldség és gyümölcs diéta, ami mellé még fogyaszthatunk rostokban gazdag gabonákat, hiszen így a sok antioxidáns képes lesz kordában tartani a gyulladásokat.

2. Több hasznos baktériumra “tennénk szert”

Több trillió mikroorganizmus él a testünkben, főként a bélrendszerünkben, ahol jótékony baktériumok milliói dolgoznak azon, hogy minden rendben legyen az emésztés és az immunrendszer körül.

A zöldségek, gyümölcsök serkentik a pozitív baktériumok munkáját, míg a rostokban és tápanyagokban szegény, feldolgozott húskészítmények rossz hatással vannak a bélflóra működésére, ráadásul növelik a rossz koleszterin szintet, ami egyet jelent a szívroham, a stroke kialakulásának veszélyével.

3. Csökken a 2-es típusú cukorbetegség esélye

Az Annals of Nutritin and Metabolism nevű szaklapban megjelent, 17 évig tartó kutatásban a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy összefüggés van a húsfogyasztás és a cukorbetegség kialakulása között.

Ugyanis:

  • azoknál akik hetente egyszer fogyasztottak húst, 29 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulására való esély, mint akik nem ettek húskészítményeket
  • azok, akik gyakran, két-három naponta ettek húst, 38 százalékkal növelték a cukorbetegség esélyét

Ezért lenne fontos teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyeret, pékterméket, zöldségeket, gyümölcsöket enni, mert ez csökkenti a cukorbetegség esélyét.

4. Fehérje a zöldségekben is van

A húsevők azon szoktak aggódni, hogy ha nem esznek elég húst, nem jut a szervezetük kellő mennyiségű proteinhez, azaz fehérjéhez. Azonban a National Center for Health Statistics megállapította, hogy a húsevők 150 százalékkal több fehérjét visznek be a szervezetükbe, mint amennyire igazán szükségük lenne. A túl sok állati eredetű protein olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbetegség, gyulladások, rák, szívbetegség, elhízás. A tofuban, chia magban, a babfélékben, valamint a tojásban is sok fehérje van, így nem kell megijedni, ha netán nem eszünk egy nap húst.

5. Óvjuk a környezetet

Lehet, hogy eddig nem hallottunk arról, hogy az állattenyésztés termeli az üvegházhatású gázok 15 százalékát? Ezzel pedig jelentős mértékben hozzájárul a környezetszennyezéshez és a globális felmelegedés gyorsulásához. Ezen kívül rengeteg erdőt kell kivágni, hogy a haszonállatok eledelét elő tudják állítani. Éppen ezért érdemes visszavenni a húsfogyasztásból, mert ezzel az egészségünk mellett a környezetünket is óvjuk.

betöltés...