Így gyógyul a bolygó: A világ 7 “csodája”, amit a karanténnak köszönhetünk!

A koronavírus járvány kitörése miatt sokan kénytelenek voltunk megváltoztatni az életmódunkat és a mindennapi szokásainkat. Sok helyen szünetel a tanítás, vállalkozásokat, gyárakat zárnak be, aki teheti, otthonról dolgozik. Ez a lelassult ritmus pedig lehetőséget biztosít arra, hogy a Föld egészen váratlan módokon gyógyulni kezdjen.

Mindannyian bizonytalanok vagyunk a jövővel kapcsolatban. De talán ez a vírus fontos leckét taníthat nekünk arról, hogy is kellene viszonyulnunk Föld Anyánkhoz. Most sokan kénytelenek vagyunk egyszerűbb életmódot folytatni, és ez azt jelenti, hogy jut időnk arra, hogy mi is a belső gyógyulásra összpontosítsunk.

1. A légszennyezés világszerte csökken

A CNN szerint március első néhány hetében az Egyesült Államok fölött készült képek kevesebb nitrogén-dioxidot mutatnak, mint tavaly ugyanebben az időben. A forgalmas területeken, például Los Angelesben, a San Francisco Bay Area környékén és Seattle-ben is jelentős a különbség 2019 és 2020 márciusa között. Kalifornia egyike azoknak az államoknak, ahol teljes kijárási tilalmat rendeltek el.

A légyszennyezés Olaszországban és Kínában is csökkent. Bár Kína mostanra nagyjából visszatért a megszokott kerékvágásba, mivel nem regisztráltak új eseteket, de a karantén ideje alatt jelentősen javult a levegő minősége az országban.

Az emberek a világ legszennyezettebb városai fölött is kék égboltot látnak. Kína 30%-kal járul hozzá a világ szén-dioxid kibocsátásához, de a február-március közti időszakban a szén-dioxid kibocsátás is 25%-kal csökkent az országban. Más területeken, a Bay Area környékén és Olaszország fölött is kékebb égboltra nézhetnek fel az emberek.

2. Mivel a forgalom jelentősen csökkent, a nagyobb városokban is látni vadállatokat

Vuhani lakosok arról számoltak be, hogy most először hallottak madárcsiripelést az egyébként forgalmas városban. Emellett a japán Nara városának üres utcáin, valamint egy nagy-britanniai reptér környékén is őzeket figyeltek meg. A Prang Sam Yod templom közelében, Thaiföldön, több tucat majom gyűlt össze. Mumbai partvidékén, az Arab-tengerben pedig delfineket láttak a helyiek, ami rendkívül szokatlan jelenség.

Mindez azt mutatja, hogy az emberek és az állatok képesek lehetnek a békés együttélésre, csak tiszteletben kell tartanunk az élőhelyüket.

3. A családok több időt töltenek együtt, és az emberek segíteni próbálnak egymásnak

Válság idején az emberek természetüktől fogva összegyűlnek, és segíteni próbálnak egymásnak. Genetikailag arra vagyunk beállítva, hogy támogassuk egymást a szükséges időkben, mivel ez a magatartás évezredeken át segített bennünket a túlélésben. Noha ez a legtöbbek számára rendkívül stresszes időszak, különösen a világ minden tájáról folyamatosan érkező rossz hírek miatt, még így is örömünket lelhetjük a családunk és a barátaink társaságában.

Emellett a közösségek is összefognak, hogy segítsenek a rászorulóknak. Mindenhol hallani történeteket emberekről, akik bevásárolnak az idős szomszédoknak, gyógyszert vásárolnak a betegeknek, maszkokat és kesztyűket adományoznak a kórházaknak. Az emberiségnek megvannak a sötét pillanatai, de úgy tűnik, azt is tudjuk, hogy fogjunk össze, és viseljük emelt fővel a megpróbáltatásokat.

4. Az emberek egyedi módokon vigasztalják egymást

Egy idő után még a legintrovertáltabbak is megunják az otthoni bezártságot, és egy kis szórakozásra és társaságra vágynak. Az emberek szerte a világon sajátos módjait találták a probléma leküzdésének: Olaszországban a lakosok az erkélyeken énekelnek, San Francisco utcáin pedig táncolnak (természetesen 6 lábnyira egymástól). Számos zenész élőben közvetíti játékát a közösségi oldalakon, hogy ezekben a nehéz időkben javítsanak rajongóik hangulatán.

Még ha fizikailag nem is lehetünk közel azokhoz, akiket szeretünk, bármikor felhívhatjuk őket. Ne feledjük, hogy mindannyian együtt vagyunk ebben a helyzetben.

5. Megfeledkezünk a határokról, miközben a különböző országok együttműködnek, hogy megfékezzék a járványt

Amikor Olaszországban súlyossá vált a helyzet, Kína egészségügyi szakértőket és felszereléseket küldött a vírus elleni küzdelemhez. 10 000 tüdőventilátort, 2 millió arcmaszkot és 20 000 védőruhát biztosítottak az európai országnak. Az Egyesült Államok 17,8 tonna orvosi felszerelést küldött Kínába, többek közt maszkokat, köpenyeket és védőruhákat, miután kitört a járvány.

6. A velencei csatornák vize elég tiszta ahhoz, hogy megfigyelhessük a halakat, és a hattyúk is visszatértek

Amióta csökkent az állandó hajóforgalom, leülepedett a csatornák zavaros vize, és a lakosok olyan tiszta vízről számolnak be, amiben jól láthatók a bennük úszkáló halak.

7. Rájövünk, mi az, ami igazán fontos a Földön

A legnagyobb gyógyulást talán éppen a szívünkben tapasztalhatjuk. Végre megérthetjük, mi az, ami igazán fontos a világon. Nem a közösségi oldalakon begyűjtött lájkok, vagy a bankszámlánkon található pénzösszeg teszi igazán értékessé az életet. Sokkal inkább számít az a hatás, amit egymás életére gyakorlunk, és a közös emlékek. Nem az a fontos, hogy versenyként fogjuk fel az életet, és felhalmozzunk olyan anyagi javakat, amelyeket úgysem tudunk magunkkal vinni, hanem az, hogy tudatosan éljünk, teljes harmóniában a bolygóval.