A hunza nép: úgy tartják, hogy akár 120 évig is élhetnek

A Hunza-völgy a Himalája hegyvonulatban, Pakisztán északi részén található, ahol az ország Oroszországgal és Kínával határos. Ezt a területet gyakran igazi földi paradicsomként emlegetik.

Lakossága körülbelül 80 ezer fő, ők a hunzák, vagy más néven burusók. Nyelvük, a burusaszki nyelv, az izolált nyelvek közé tartozik, amely nem áll kapcsolatban más beszélt nyelvekkel.

A népcsoport története szintén érdekes kérdés. Ők maguk Nagy Sándor leszármazottainak tartják magukat, és úgy vélik, a közösség akkor jöhetett létre, amikor az uralkodó katonái meghódították a területet.

A hunzákat rendkívül barátságos, mindig vidám és aktív népcsoportnak tartják, azt mondják, akár 110 vagy 120 évig is elélhetnek, és nem ismernek súlyosabb betegségeket. Egyes szakértők kérdésesnek találják ezeket az adatokat, mivel hivatalos dokumentumok hiányában képtelenség igazolni az életkort.

Sir Robert McCarrison, észak-ír orvos, aki 7 évig tanulmányozta a népcsoportot, arra a következtetésre jutott, hogy a hunzák hosszú életének titka a táplálkozási szokásaikban rejlik. Ez nagyrészt teljes kiőrlésű gabonából, zöldségekből, gyümölcsökből, gesztenyéből, juhsajtból és hagyományos hunza kenyérből áll.

Csak napi két alkalommal esznek, ebből az egyik étkezés az ebéd, amit dél körül fogyasztanak. Ez a nap első étkezése, előtte hosszú órákig nem fogyasztanak semmit, és nagyon aktív életmódot folytatnak. Húst csak ritkán esznek, különleges alkalmakkor, és akkor is csak kis mennyiségben.

Minden általuk fogyasztott élelmiszer 100%-ig természetes, hozzáadott vitaminok és adalékanyagok valamint vegyszerek nélkül, ellentétben azzal, amit a világ nagy része fogyaszt, és amelynek jelenléte az élelmiszerekben nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható a rákos megbetegedések és szív- és érrendszeri betegségek világszerte növekvő arányával.