6 ENERGIAVÁMPÍR típus, aki érzelmileg lemerít – 6 tipp, hogy hogyan védd meg magad tőlük!

betöltés...

Érezted már magad egy bizonyos személy társaságában, semmi ok nélkül, teljesen lecsapolva, kihasználva és lemerülve? Egy energiavámpír az a személy, aki az érzelmi, lelki energiáidból táplálkozik. Azok az emberek, akik egy energiavámpír jellegzetességeivel rendelkeznek, általában az empátia, érzékenység és érzelmi érettség területén mutatnak hiányosságokat. A bennük élő fájdalom és bizonytalanság eredményeképpen, az energiavámpírok függőséget fejlesztenek ki mások életenergiájának kizsákmányolása iránt, azért, hogy saját belső szenvedéseiket enyhítsék.

Bárki lehet energiavámpír: egy barát, egy családtag, egy kolléga, egy ismerős, egy gyermek, vagy egy társ. Ha egy nagyon empatikus és gondoskodó személy vagy, aktívan bevonzhatod az energiavámpírokat az életedbe. Sajnos, ha olyan személy vagy, aki másokkal nagyon együtt tud érezni és nem tudsz határokat felállítani, az is valószínű, hogy éppen most is energia vámpírokkal vagy körülvéve! Az energiavámpírok azért vonzódnak hozzád, mert tudat alatt egy mélyebb lelki problémájukat vágyják megoldani – és téged tekintenek megoldásnak.

Habár könnyű egy energiavámpírra haragudni, nagyon fontos megérteni, hogy ők nem fejlesztették ki azt a képességet, amellyel a problémáikkal megküzdhetnek. Az energiavámpírok azért zsákmányolnak ki másokat, mert szenvednek. Fontos megértened, hogy te nem vagy felelős az ő problémájukat megoldani. Az ő felelősségük ügyeiket intézni.

Gyakran, miután egy energiavámpírral beszélgettünk, annyira kimerülünk érzelmileg, hogy már nem tudjuk hogyan gondoskodjunk magunkról. Annak az eredménye, hogy állandóan kölcsönhatásban vagyunk egy energiavámpírral, az, hogy krónikus fáradtsággal, depresszióval, szorongással, ingerlékenységgel vagy haraggal kell szembenézzünk.

Létfontosságú, hogy megtanuljunk „vonalat húzni” és határokat felállítani, ami az ilyen típusú embereket illeti. Ha nem tanulod meg felismerni az energiavámpír típusokat az életedben, nehéz lesz önmagadról és önmagad szeretetéről gondoskodni.

Íme a hat fő energiavámpír típus:

1. Az áldozat vagy a mártír

Az áldozat vagy a mártír a bűntudatodra pályázik. Az áldozatok, mártírok azt hiszik, hogy a világ kegyelméből élnek, és szenvedésük elsődleges forrása mások miatt van. Ahelyett, hogy életükért felelősséget vállalnának, a mártírok, áldozatok állandóan vádolnak, manipulálnak és érzelmileg zsarolnak másokat. Ez a diszfunkcionális viselkedésük rendkívül alacsony önbecsülésüknek tudható be. Ha nem kapnak állandóan visszajelzést a szeretetről, háláról vagy visszaigazolást, a mártír, áldozat vámpírok értéktelennek és elfogadhatatlannak érzik magukat, ezért elérik, hogy hibásnak érezd magad és minden empátiát és szimpátiát elszívnak tőled.

Hogyan védd meg energiádat: amikor egy mártír, áldozat vámpír társaságában vagy, figyelj az önsajnálat jeleire. Például, az önsajnálat egyik jele lehet az, amikor a személy más embert okol saját szenvedéséért, vagy az a mód, ahogyan leírja milyen borzalmas napja volt. Ne vegyél részt az önsajnálatukban. Ha kell, korlátozd velük a kölcsönhatást.

2. A narcisztikus vámpír

A narcisztikus energiavámpírnak nincs meg az a képessége, hogy kifejezze együttérzését vagy egy hiteles érdeklődést mutasson mások iránt. A narcisztikus vámpírok tudat alatt az „én előbb, aztán te” filozófiát hordozzák magukban. Ezért, mindig elvárják, hogy őket helyezd első helyre, egójukat tápláld és azt tedd, amit mondanak. A narcisztikus vámpírok hamis bájjal fognak téged manipulálni, és szélsebesen hátat fordítanak neked és hátba döfnek. Ha egy narcisztikus vámpír van az életedben, hatalmas elnyomást fogsz érezni, miközben összeroskadsz a rivaldafényükben.

Hogyan védd meg energiáidat: ha nem lehetséges azonnal minden kapcsolatot vele megszüntetni, jobban teszed, ha kerülöd vele a kapcsolatot. Ha munkakapcsolatban állsz egy narcisztikus vámpírral, megmutathatod neki, kívánságaid hogyan teljesítik az ő érdekeit.

3. Az uralkodó vámpír

Az uralkodó energiavámpír szereti felsőbbrendűnek, alfa hímnek vagy alfa nősténynek érezni magát. A belső mély bizonytalanságukat, azt a félelmüket, miszerint „gyengék” vagy „hibázhatnak” úgy igyekszenek túlkompenzálni, hogy téged megfélemlítenek. Az uralkodó vámpírok gyakran hangoskodók emberek merev meggyőződésekkel, és a világot „fekete-fehérként” érzékelik. Gyakran rasszisták, szexisták és vakbuzgók.

Hogyan védd meg energiáidat: fogadd el azt, hogy nem értetek egyet. Gyakorold az asszertivitást és korlátozd a társaságában eltöltött időt. Vedd észre, hogy az a próbálkozása, hogy téged megfélemlítsen, abból a mély félelméből fakad, miszerint felette fognak uralkodni és így őt megsebezni.

4. A melodráma vámpír

A dráma vámpír abból él, hogy problémákat teremt. Gyakran, az az igényük, hogy állandóan drámát teremtsenek maguk körül, az életük sötét ürességének terméke. A dráma vámpírok ugyanakkor szeretnek kríziseket teremteni, hiszen ez alkalmat ad arra, hogy áldozatnak (ennek következtében különlegesnek és szeretetre szorulónak) érezzék magukat, így egy eltúlzott személyes fontosságra tehetnek szert, és az élet valódi problámáit elkerülhetik. Egy másik oka annak, amiért a dráma vámpírok szeretnek drámát teremteni, az, hogy a bennük keletkezett negatív érzelmek függőséget okoznak (például a harag).

Hogyan védd energiád: ne vegyél részt és ne is foglalj állást a drámavámpír porkeverésében. Figyelj a viselkedésmintáikra és arra, ami kiváltja benned azt az becsapó érzést, hogy bedőlj nekik. Tarts távolságot és ha lehet, szakítsd meg velük a kapcsolatot.

5. Az ítélkező vámpír

A nagyon alacsony önértékelésük miatt, az ítélkező vámpírok szeretnek másokkal kötözködni. Ahogyan másokkal bánnak, csak egy tükröződése annak, ahogyan önmagukkal bánnak. Az ítélkező vámpírok szeretnek a bizonytalanságodból táplálkozni, egójukat felnagyítják, hogy te kicsinek, szánalmasnak és megszégyenülve érezd magad.

Hogyan védd meg energiád: mindig emlékezz arra, hogy a valódi önértékelés belülről fakad. Sose vedd magadra, amit az ítélkező vámpír neked mond. Amikor védekezni akarsz, veszítesz. Maradj kiegyensúlyozott, és igyekezz kedves lenni velük (ez őket fogja kibillenteni az egyensúlyukból). Korlátozd, vagy teljesen szakítsd meg velük a kapcsolatot, ha lehet.

6. Az ártatlan vámpír

Az energiavámpírok nem mindig rosszindulatúak. Néha a gyámoltalan, tehetetlen típusú emberekben találkozunk velük, akik segítségre szorulnak – mint a gyermekek, vagy a barátok, akik túlságosan is támaszkodnak rád. Jó, ha azokon segítesz, akiket szeretsz, de nagyon fontos őket önállóságra bátorítani. Azzal, hogy állandóan a támasz szerepét játszod, felemészti az energiáidat. Ennek következtében nem marad energiád saját magad segíteni.

Hogyan védd meg energiád: segíteni a rászorulókon a szeretet és együttérzés jele, de sose feledkezz meg önmagad szeretetéről. Szelíden emlékeztesd az életedben lévő ártatlan vámpírt, hogy szükséged van időre, amit magaddal töltesz el. Bátorítsd őket, hogy erősek, bátrak és rugalmasak legyenek, így nem lesz szükség a gondozó szerepedre.

betöltés...