6 szabály, ami ösztönzi az idegsejtek termelődését és az agy regenerációját egy egész életen át

betöltés...

Az elmúlt száz évben az a meggyőződés volt életben, miszerint, ha az agysejtek egyszer elpusztulnak, többé nem regenerálódnak. Az agysejtek száma korlátozott, és az esetleges sérüléseket vagy veszteségeket tartósnak gondolták. Innen ered az a téves elgondolás is, hogy az agy állandó hanyatlásban van, ahogy öregszünk.

Az orvosi közösség úgy vélte, hogy a sérült agysejteket véglegesen megsemmisültek. De az agysejtek képesek regenerálódni, és a tudomány most azt mutatja, hogy néhány egyszerű gyakorlattal segíthetünk az agyunknak ébernek és rugalmasnak maradni egész életünkön át.

Pierre-Marie Lledo professzor, a Pasteur Intézet idegtudományi tanszékének igazgatója, a Sciences et Avenir-ben megjelent írásában hat aranyszabályt nevez meg, amelyek segítenek az agynak megőrizni regenerációs képességét egy egész életen át.

1. Menekülj a rutintól

Az agy az újdonságokból táplálkozik. A változás stimulálja az agyat a neuronok előállítására. Ezért, amennyire csak tehetjük, kerüljük a rutint, az unalmat. Pierre-Marie Lledo professzor szerint az agynak állandó „tudásszomja” van, ezt tiszteletben kell tartanunk, és ki kell elégítenünk.

2. Küzdj az információs túlterheltség ellen

Manapság az agy számára ártalmas információs lavinának vagyunk kitéve. Ezt a szakértők egyfajta „információs túlsúlynak” nevezik. Lledo professzor szerint „a kapott információ nagy része haszontalan, mérgező és nem ösztönzi az agyat új neuronok előállítására. Éppen ellenkezőleg, az információval bombázott agy tele van szorongással”. Mit lehet ez ellen tenni? Válogasd meg körültekintően az információkat, csak azt válaszd ki, ami hasznos a számodra, megérted, és igazán érdekel is.

3. Kerüld a szorongáscsökkentő szereket és az altatókat

A szorongáscsökkentő szerek és az altatók gátolják az agy normális megértési és működési képességét. Ezeknek a szereknek a fogyasztásával gyakorlatilag automata üzemmódba kapcsoljuk az agyunkat. A hosszú távú kezelések rendkívül károsak az idegsejtek termelődésére.

4. Mozogj minél többet

„Feltétlenül harcolnunk kell az ülő életmód ellen, hiszen a tudomány kimutatta, hogy fizikai aktivitással az izmok vegyi anyagokat termelnek (növekedési faktorokat) amelyek a véráramban közvetlenül az agyra hatnak, és különösen annak regenerációjára” – magyarázza Lledo professzor.

5. Légy többet társaságban

Az agy bizonyos részei, amelyeket nem tudunk irányítani, csak akkor aktiválódnak, amikor más emberekkel lépünk kapcsolatba. „Ezt nevezzük szociális agynak” – mondta a szakértő. Minél több társadalmi kapcsolatot fejlesztünk ki, annál több előnyhöz juttatjuk agyunknak ezt a részét.

6. Vigyázz az agyadra azáltal, hogy vigyázol a bélrendszeredre

Nemrég a tudósok megállapították, hogy a bélrendszerben található egy kiterjedt ideghálózat, amely folyamatosan kommunikál az aggyal. Ezt a kapcsolatot a bélflóra teszi lehetővé, és ezt a rendszert nevezhetjük „bélidegrendszernek” vagy „második agynak” is. Ez megmagyarázza, miért játszik az étrendünk kiemelkedően fontos szerepet az agyunk egészségében.

A szakemberek kiegyensúlyozott, rostokban gazdag étrendet javasolnak, amely egyensúlyban tartja a bélflórát. Ezzel szemben a cukor-, zsírtartalmú, gyorsétterem típusú monoton étrend, káros baktériumok szaporodását segíti elő, amelyek méreganyagokat termelnek. Ezek a méreganyagok eljutnak az agyunkba, és szorongást, depressziót de akár demenciát is okozhatnak.

betöltés...