Az orvosok szerint ezért kellene megőrizni a gyermekek kiesett tejfogát

betöltés...

Az orvosok mindenképpen azt javasolják, hogy őrizzük meg gyermekeink kiesett tejfogait!

Fotó: Wikimedia Commons

Minden kisgyerek számára óriási dolog, mikor kiesik az első tejfoga. Van, aki hisztivel reagálja le és van, aki ettől már kimondottan „felnőttesként” kezd viselkedni. Mindenképpen, a tejfogak kiesése azt jelzi, hogy csemeténk egyre csak cseperedik és ezt minden szülő elégedettséggel nyugtázza.

Ilyen tájban, sok családnál „megjelennek a fogtündérek”, akik a párna alá rejtett fogacskák helyére egy kisebb pénzösszeget helyeznek. De mi történik a fogacskákkal, miután a fogtündér elvégezte a munkáját? Sokan évekig tartogatják, hiszen a szülőknek egyfajta szentimentális emlék jellege lehet csemetéjük fogacskájának, míg mások egyből kidobják.

Végül is miért lenne egy tejfog olyan fontos?

Fotó: Flickr / Dave Parker

Hát azért, mert egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy a gyerekek tejfogai igen gazdagok őssejtekben, így később, ha szükség van rá, akár egyéb szöveteket is létre lehet az őssejtekből hozni.

Például ha a gyereknek évek múltán szövetátültetésre lesz szüksége, a tejfogból kinyert őssejtek segíthetnek ebben! Ám ennek érdekében, a megmentett fogakat szakszerűen kell tárolni, ugyanis ha nem megfelelő körülmények között tároljuk őket, elvesztik potenciájukat.

Léteznek már olyan cégek, központok, ahol hosszú éveken át biztonságosan tárolhatjuk a kis fogakban rejlő őssejteknek.

betöltés...