Zöld utat kapott az emberi holttestek komposzttá alakítása az USA-ban

Washington állam nemrégiben elsőként engedélyezte az emberi holttestek komposzttá való alakítását. Az első speciális temetkezési vállalkozást jövőben nyitják meg Seattle-ben. A szakértők elmondása szerint a holttestek néhány hét alatt körülbelül egy köbméter természetes komposzttá válnak.

A komposztot, vagyis a különböző növényi és állati anyagok keverékéből, fermentálás során létrejövő természetes talajjavító keveréket, gyakran használják a mezőgazdaságban.

A közelmúltban megnövekedett a kereslet az ökologikus temetkezési szolgáltatások iránt, amelyek fenntarthatóbb alternatívát jelenthetnek a hagyományos temetkezési és hamvasztási módszerekre.

Az emberi holttestek komposzttá történő átalakítása az egyik ilyen alternatíva, írja a The Guardian.

Lynne Carpenter-Boggs, a Washington Állami Egyetem talajtudományi és fenntartható mezőgazdasági professzora, egy Seattle-ben tartott konferencián elmondta: „A halál minden bizonnyal nem tartozik a környezetet leginkább befolyásoló tényezők közé. De azért továbbra is kereshetünk alternatívákat.”

Carpenter-Boggs, aki a Recompose, az első, jövőre megnyíló hasonló jellegű temetkezési vállalat tudományos tanácsadója, bemutatta egy kísérleti projekt adatait, amelynek során hat holttesten próbálták ki a folyamatot, hogy meggyőződjenek a technológia biztonságosságáról.

Az eljárást „rekomposztálásnak” (recompose) nevezik, ennek során az emberi holttestet 2-3 hét alatt körülbelül 2 targoncányi komposzttá alakítják át. A testet újrahasznosítható acéltartályba helyezik, fűrészporral, szalmával és lucernával együtt. A páratartalmat, valamint a szén-dioxid, a nitrogén és az oxigén szintjét folyamatosan szabályozzák, hogy létrejöhessenek azok a mikroorganizmusok, amelyek felgyorsítják a természetes bomlási folyamatot.

A tesztek kimutatták, hogy ezzel a módszerrel minden lebomlik, még a csontok és a fogak is, és hogy az így létrejött komposzt nem jelent veszélyt mások egészségre, az eredmény gyakorlatilag olyan gazdag termőföld, amilyet kerti növények ültetésére is lehet használni.

A folyamat a hamvasztáshoz szükséges energia körülbelül egy nyolcadát veszi igénybe. Carpenter-Boggs szerint az Egyesült Államokban hamvasztással körülbelül 800 ezer hordó kőolajnak megfelelő mennyiségű szén-dioxidot termelnek, ez annyi, mint egy London-Róma távon közlekedő repülőgép szükséges üzemanyag-mennyisége.

A hagyományos temetkezés szintén problémát jelenthet, mivel a balzsamozáshoz használt anyagok a talajba kerülnek, ezenkívül a koporsók elkészítéséhez olyan természetes nyersanyagforrásokra van szükség, mint a fa és a fém.

Létezik még egy alternatív temetkezési módszer, amelyet bizonyos amerikai államokban már engedélyeztek, ez pedig a folyékony hamvasztás (alkaline hydrolysis), ami lényegében egy lúgos feloldási folyamat. Az eljárás során a holttest nyomás alá helyezett tartályba kerül, amit kálium-hidroxiddal kevert vízbe süllyesztenek, és ezt körülbelül 160 Celsius fokra hevítik. 4-5 óra elteltével a testből csak a csontok maradnak meg, ezeket kiszárítják és porlasztják.

Egyesek úgy gondolják, hogy ez az eljárás a hagyományos hamvasztás enyhébb alternatívája lehet.