Így viselkednek az intelligens emberek azokkal, akiket nem kedvelnek

Egyes emberek egyszerűen kihoznak minket a béketűrésből. Néha pedig mi magunk is őrületbe kergetünk másokat. Nem szeretjük a figyelmetlen, durva, pletykás embereket, vagy azokat, akiknek nincs humorérzéke.

Gyakran kerülhetsz abba a helyzetbe, hogy olyan emberekkel kell beszélgetned, akiket nem kedvelsz. Hogy kezelik az intelligens emberek a hasonló helyzeteket?

1. Tisztában vannak azzal, hogy nem kedvelheti őket mindenki

Néha beleesünk abba a csapdába, hogy biztosak vagyunk a saját értékeinkben. Úgy gondoljuk, hogy mindenki, akivel csak kapcsolatba kerülünk, kedvelni fog minket, de a valóságban nem ez a helyzet. Elkerülhetetlen, hogy olyan emberekkel is találkozzunk, akik elviselhetetlennek tűnnek a számunkra, és akik mindenben ellentmondanak nekünk. Az intelligens emberek elfogadják ezt a tényt. Tudják, hogy minden konfliktus az értékrendjeink közötti különbségekből ered.

Annak az oka, hogy nem kedvelsz valakit, lehet a túlságosan különböző világnézetetek. Zárd ki az érzéseidet az ilyen ellentmondásos beszélgetésekből.

2. Tolerálják (és nem hagyják figyelmen kívül) az embereket, akiket nem kedvelnek

Szükséged van arra, hogy legyenek olyan emberek az életedben, akiknek más a véleménye, és akik nem félnek veled szembeszegülni. Ezek azok az emberek, akik megakadályoznak abban, hogy butaságokat tegyél. Bár nem egyszerű, toleránsnak kell lenned velük. Gyakran éppen ők azok, akik a provokációjukkal sikerre ösztönöznek téged.

3. Kedvesek azokkal, akiket nem kedvelnek

Függetlenül attól, hogy érzel egy másik ember iránt, az ő hozzáállását az fogja meghatározni, ahogy te viselkedsz vele. Ha megbántod őt, valószínűleg ő is megbánt majd. Jegyezd meg, hogy ha te kedves vagy valakivel, ő is kedves lesz hozzád.

4. Nincsenek elvárásaik

Az embereknek legtöbbször irreális elvárásaik vannak másokkal szemben. Lehet, hogy arra várunk, hogy egy adott ponton az emberek úgy kezdenek viselkedni, ahogyan mi viselkednénk. De ez nem így van. Ha folyton azt várod, hogy mások olyanok lesznek, mint te, nem kerülheted el a csalódásokat.

Meg kell figyelned mások viselkedését, még azokét is, akiket nem kedvelsz, hogy ne lepődj meg túlságosan a cselekedeteiken.

5. Nem az ellenfelet elemzik, hanem saját magukat

Fontos, hogy kezelni tudjuk az érzéseinket, amikor számunkra ellenszenves emberrel kerülünk kapcsolatba. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, mennyire irritál ez az ember, inkább kérdezd meg magadtól, miért érzel így. Gyakran azokat a tulajdonságokat utasítjuk el másokban, amelyeket saját magunkban nem szeretünk.

6. Megállnak egy pillanatra, és vesznek egy mély lélegzetet

Vannak olyan dolgok, amelyek folyamatosan bosszantanak. Lehet, hogy irritál a kollégád, aki soha nem végzi el idejében a rábízott munkát, vagy az a fiú, akinek mindig rossz viccei vannak.

Ha megállsz egy pillanatra, és megpróbálsz racionálisan gondolkodni, akkor képes leszel nyugodtan, észérvek segítségével kifejteni a véleményedet. Végy egy nagy levegőt, és légy ura a helyzetnek. Így képes leszel tisztán és világosan gondolkodni.

7. Elmondják, mi az, ami zavarja őket

Ha zavar valami mások viselkedésében, mondd el nekik. De kerüld a vádaskodást. Használd a következő mintát: „Amikor… úgy érzem, hogy…”. Például: „Amikor félbeszakítasz engem a gyűlés alatt, úgy érzem, hogy nem értékeled a munkámat.” Ezután pedig várj türelmesen a válaszra.