A mesterséges édesítőszerek háromszorosára emelik a stroke és demencia kialakulásának esélyét

betöltés...

Sokan úgy gondolják, hogy, ha cukormentes üdítőt vásárolnak az már egy lépés az egészséges életmód felé, azonban ez egyáltalán nem igaz. A mesterséges édesítőszerekkel teli üdítők sokszor többet ártanak, mint használnak.

Fotó: Flickr.com

Kutatások alapján bizonyították, hogy sok esetben található összefüggés a mesterséges édesítőszerekkel dúsított italok rendszeres fogyasztása, és a stroke, a demencia, valamint a mellrák, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.

Az Amerikai Szívtársaság tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy, mesterséges édesítővel ízesített üdítőt isznak, majdnem háromszoros a stroke vagy a demencia kialakulásának veszélye.

Az aszpartám az egyik leggyakrabban használt mesterséges édesítőszer, világszerte több mint 6 ezer szénsavas üdítőben található meg. Az adalékanyag mellékhatásai között említhető a visszatérő és görcsös fejfájás, mellyel világszerte nem kevés ember küzd látszólag “indokolatlanul”. De összefüggést találtak a különböző veseproblémák, depresszió, idegrendszeri problémák, és a szívinfarktus kialakulása között is.

A mesterséges édesítőszerek helyett válasszunk inkább az alábbi egészséges alternatívák közül:

1. Méz

Nagyon magas a vitamin-, és ásványanyag tartalma, igazi jótékony enzimek tárháza, hatékony antioxidáns, gyulladáscsökkentő.

2. Melasz

Ez a sötétbarna szirup cukornádból készül, gazdag kalcium-, vas-, kálium- és B-vitamin-forrás. Leginkább szesz- és élesztőiparban használják alapanyagként.

3. Stevia

A stevia segítségével kezelhető a cukorbetegség, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, glikémiás indexe nulla. Éppen emiatt a fogyókúrázók számára is nagy segítség, hiszen segít leadni a felesleges kilókat, mivel a stevia jórészt emésztetlenül halad át a szervezeten, ráadásul nullkalóriás. A stevia rendszeres fogyasztásával normalizálható a vércukorszint

4. Datolya cukor

A szárított datolya porított változata nagyon egészséges, íze hasonlít a datolyához. Ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, mint az egész datolya, van benne rost, kálium, kalcium, magnézium. Italokban kevésbé oldódik fel, leginkább ételekbe és sütéshez ajánlott.

5. Juharszirup

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag természetes édesítőszer, a juharfa cukros-vizes nedvének többszöri átszűréséből nyerik. A juharszirup tömegének több, mint 60%-a cukor. Értékes ásványi anyagai, nyomelemei és vitaminjai miatt érdemes ezt az alternatívát választani édesítésre és főzésre, mivel sokkal egészségesebb a cukornál.

betöltés...