Céklagolyók: megakadályozzák az aranyér, a székrekedés, a visszér és a magas vérnyomás kialakulását!

A hideg évszakban nem hiányozhat a konyhánkból a cékla, amelynek gyógyhatásáról ma már a tudomány is ódákat zeng. A sok vitamin, valamint ásványi anyag mindig jó hatással van a szervezetünkre, egészségünkre. Most egy csodás receptet ajánlunk, kis céklagolyókat kell elkészíteni, amelyek amellett, hogy nagyon egészségesek, még finomak is.

Ez a finom recept olyan betegségektől szabadít meg, mint a székrekedés, a kellemetlen és irritáló aranyér, a visszér, de a magas vérnyomást is csökkenti.

Hozzávalók:

5 liter, tiszta forrás víz
500–700 g lereszelt cékla
150 g méz, vagy barna cukor
1 kiskanál élesztőpor

Elkészítés:

Tegyük fel forrni a vizet, mikor elkezd főni, tegyük bele a céklát, majd vegyük le az edényt a tűzről. Még tehetünk bele a főzetbe gyógynövényeket, mint a kukoricahaj, gesztenye virág, galagonya hajtás. Födjük le 3 órára, majd utána szűrjük le, de a levet ne öntsük el. A céklát keverjük össze az élesztővel, a mézzel, vagy a barna cukorral és tegyük meleg helyre 24–36 órára. Ezután formáljunk kisebb golyókat a céklából, ha sok lett, tegyük be a hűtőbe.

Fogyasztás:

Reggel igyunk meg 300 ml érlelt céklalevet, majd utána fogyasszunk el pár golyót. Annyi golyót együnk meg, ahányszor ránk tör az éhség, és ahány csillapítja étvágyunkat. Ez a módszer akkor hatásos, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt, főleg sört.

Ezek a kis finom céklagolyók azért mulasztják el a székrekedést, mert sok rostot tartalmaznak, és megtisztítják a méreganyagoktól a végbelet, így az aranyérrel szemben is védenek.

A cékla nagyon jót tesz az ereknek, főleg a vénák falát erősíti, ezáltal védve a visszerek kialakulásától.

Serkentik a vérkeringést, javítja az egész keringési rendszer működését, így megelőzhető vele a magas vérnyomás, mivel már 150 g céklában megtalálható a napi kálium mennyiség 16 százaléka, és a napi magnézium mennyiség 12 százaléka.