Ilyen súlyos következményei vannak annak, ha ordítozol a gyerekkel

betöltés...

Pszichológusok, nevelési tanácsadók véleménye szerint, ha a felnőttek gyakran kiabálnak, üvöltöznek a gyerekkel, vagy a kiskorú olyan családban nő fel, ahol gyakoriak a szülők közötti hangoskodások, veszekedések, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk pszichés zavarok, szorongás, idegesség, ingerlékenység, stressz, viselkedési, magatartási problémák.

Természetesen egy ember sincs fából, és időnként előfordulhat, hogy a szülő felemeli a hangját, és rászól a gyerekre. Ha ez ritkán fordul elő, az még nem hagy nyomot a gyerek lelkében, a gyakori üvöltözés azonban kihathat az érzelmi fejlődésére.

Most lássuk, milyen negatív hatása lehet még a kiabálásnak!

1. Hiába kiabálsz a gyerekkel, az üzeneted nem jut el hozzá

Hiába emeled fel a hangodat, hogy elmagyarázz valamit a gyereknek, annak szinte semmi hatása nem lesz, mert a gyerek nem a mondandódra fog figyelni, helyette megijed a kiabálásodtól. A kutatások szerint a gyerek jobban tud koncentrálni, ha normális hangnemben beszélsz vele, és úgy adod át neki az üzenetet.

2. A gyerekből később kiabálós felnőtt válhat

A gyerek mindenben a szülőket fogja utánozni, ezért ha azt látja, tapasztalja, hogy a hangoskodások gyakoriak, akkor később ő is alkalmazni fogja a módszert, a saját gyerekeivel szemben. Ha ezt el szeretnéd kerülni, akkor ne mutass ilyen példát a gyerekednek.

3. Szorongóbb, zaklatottabbá válik

Egy friss kutatás szerint, ha a gyerek egy konfliktusokkal, kiabálásokkal terhelt környezetben nő fel, akkor megváltozhat a viselkedése, szorongóbb, stresszesebb és agresszívebb lehet.

4. Csökkenhet a gyerek önbizalma

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia közlése szerint egy kiabálós környezetben felnövő gyerek önbecsülése könnyedén csorbát szenvedhet. Minél többet üvöltöznek vele a felnőttek, annál jobban magába fordul és súlyos depresszió is kialakulhat, ezért nagyon oda kell figyelni erre.

betöltés...