A japán “Shinrin-yoku”- azaz erdő-fürdő: ezért olyan fontos, hogy gyakran kijárj az erdőbe

betöltés...

Shinrin-yoku – erdő-fürdő. Így nevezik japánul azt, amikor relaxációs célból sétálsz az erdőben, elősegítve a gyógyulást. A fogalmat a ’80-as évektől kezdték el használni, ma pedig világszerte egyre népszerűbbé válik. Az erdő-fürdő Miyazaki Yoshifumi nevéhez kapcsolódik: ő kutatja a természet gyógyító erejét immár három évtizeden át, a megfigyeléseit pedig tudományos bizonyítékokkal is alátámasztja.

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy erdőben sétálva mintha magukba szippantanának a végtelen zöld legbékésebb árnyalatai. A levelek zizegését, a madárcsicsergést hallgatva, belélegezve a természet frissítő illatát, mintha kitörlődtek volna a hétköznapi gondjaid!

Egyedül a fák érdekelnek, a délceg, büszke törzsek, melyek ágaskodva ontják lombjukat a kék ég alatt, és a nyugalom legmélyebb érzésével töltenek el. Nagyjából ez lenne a shinrin-yoku. Ha rendszeresen átéled ezt az élményt, a lelked felgyógyul, az elméd ellazul, a tested újra felvirágzik – eggyé válik a természettel.

Tudományos szemmel, az erdő gyógyító erejét 1990-ben kezdte el vizsgálni Miyazaki Yoshifumi, Jakusima szigetén.

„35 éves voltam akkor, és semmilyen anyagi támogatásom nem volt a kutatásomhoz. De megkerestek az NHK-tól, és egy TV-műsor részeként fedezték a kísérleteimet. A stresszhormon, a kortizol szintjét szándékoztuk megvizsgálni a nyálban, a terápia előtt és alatt.” – mesélte az erdő-fürdő feltalálója.

Miért oly fontos ma a shinrin-yoku?

Napjaink társadalma egyre távolabb kerül a természettől. Betondzsungelben élünk, és az időnk nagy részét képernyők előtt töltjük. Pedig a génjeinkbe bele van kódolva a természet! Évezredekkel ezelőtt, az életünket teljes mértékben a természetben éltük, és ezt nem tudja levakarni rólunk pár ezer év, sem az ipari forradalom. Most is szükségünk van rá, és a testünk hiányolja, de mivel oly ritkán jut hozzá, stresszel, szorongással, feszültséggel és betegségek hadseregével válaszol.

Hogyan gyógyítja a testet az erdő-fürdő?

„Mivel elszakadtunk tőle, és emiatt folyton stressz ér minket, kell nekünk az erdő.” – folytatja Miyazaki.

“Bár nem tudatosul bennünk, ez a szükséglet legalább oly létfontosságú a testünknek, mint az étkezés vagy a folyadékpótlás. Az erdő békéje „csökkenti a stresszt, így visszaadja az immunrendszerünk erősségét, és ellenállóvá teszi a testünket a betegségekkel szemben.” – magyarázza a kutató.

Sokan ezt úgy értik, hogy az erdő-terápia gyógyítja a rákot, vagy segít legyőzni az influenzát – nem így van.

„Nem gyógyulsz ki a betegségeidből, csak mert kilátogattál az erdőbe; sőt, a tüneteid rosszabbodni fognak. A shinrin-yoku abban segít, hogy megőrizd az egészségedet, és ellen tudj állni a betegségeknek.” – hangsúlyozza Miyazaki.

Kik profitálhatnak a legtöbbet az erdő-fürdőzésből?

Elsősorban azoknak ajánlott a rendszeres erdő-látogatás, akik gyakran betegszenek meg. „A magas vérnyomás például remekül normalizálható a természet-terápiával.” – mutat rá Miyazaki.

Egyébként az erdő-fürdő mindannyiunknak jót tesz, feltölt energiával, megnyugtat, kikapcsol, segít újra felvenni a kapcsolatot azzal a környezettel, ahová genetikailag tartozunk, és amitől sajnos teljesen elszakadtunk. A gyerekekre pedig kifejezetten pozitív hatást gyakorol: segít nekik a fejlődésben, az érzelmeik kezelésében, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek lesznek, és ami még a legjobb benne, hogy 100%-ban ingyen van. Tehát ha csak egyetlen dolgot csinálnál hétvégén, akkor látogass el az erdőbe!

Mi a teendő, ha a természet számodra nehezen megközelíthető?

„Nagyszerű rendszeresen kijárni az erdőbe, de lehetséges, hogy csak havonta vagy évente egyszer adódik rá alkalom. Sokan nem is szeretik az erdőt, és Japánban például sokan allergiásak a fák pollenjére, vagy irtóznak a bogaraktól. Ilyen esetben az lehet a megoldás, ha gyakran kisétálsz a közeli parkba, vagy egyszerűen csak a kertedet, erkélyedet használod. Illóolajok, virágok is segítenek ráhangolódni a természetre. De a legfontosabb, hogy azt válaszd, amit szeretsz. A kutatásaink bizonyítják, hogy a természet legapróbb elemeinek a jelenléte is képes ellazítani az elmét, szóval ha kapcsolatban maradsz velük, hosszútávon is kifejtik a hatásukat.” – magyarázza a Miyazaki.

betöltés...