A párizsi csúcstalálkozó következtetése: a Föld haldoklik!

A Párizsban zajló biodiverzitással foglalkozó világtalálkozó megnyitóján egy aggasztó kijelentés látott napvilágot, miszerint a természet nagymértékű pusztítása az emberiség pusztulását fogja maga után vonni.

Tudósok, és közel 130 ország diplomatái gyűltek össze, hogy a közel 15 év alatt összegyűjtött, az ökoszisztémára vonatkozó adatokat feldolgozzák és elemezzék.

Az eredmények azonban cseppet sem mondatóak biztatónak: „az emberiség, ugyanis olyan mérhetetlen pusztítást végzett az ökoszisztémában, mely saját maga pusztulását is okozhatja, és ennek egyik látható jele a klímaváltozás”

Egy tudóscsoport három éven keresztül összesítette az adatokat, egy igen jelentős terjedelmű, 1800 oldalas jelentést készítve róla. Az ember és természet közötti összhang már nagyon rég nincsen meg, és bár felsőbbrendű lényeknek tartjuk magunkat, tudatába kell legyünk annak, hogy a természet növényei és állatai nélkül számunkra sincsen élet.

A csúcstalálkozó résztvevői remélik, hogy ezzel a jelentéssel, még sikerül az utolsó utáni pillanatban meghúzni a vészharangot. A ma ismert 100.000 faj mintegy negyede kipusztulófélben van, köszönhetően az élettér szűkítésének, a mértéktelen horgászatnak és vadászatnak, valamint a megváltozott éghajlatnak.

Az UNESCO vezető elnöke, Audrey Azoulay, arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelen generációnak kötelessége egy olyan Föld hátrahagyása, mely az elkövetkező nemzedékek számára is biztosít egy élhető bolygót.

A jelentés megfogalmazza, hogy ahhoz, hogy ezt biztosíthassuk unokáink számára, le kell sürgősen állítani az esőerdők értelmetlen és mértéktelen pusztítását, és csökkentenünk kell a CO2 kibocsájtást. Mindezek megvalósításához azonban egy jelentős szemlélet és életmódváltásra van szüksége a jelen emberiségének.