Tudtad, hogy ez az 5, naponta fogyasztott fehér “méreg” komoly károkat okoz az egészségedben

Tudtad, hogy ennek az 5 “élelmiszernek” a fogyasztása kockázatos lehet az egészségedre nézve?

Már az elején gyorsan felsoroljuk, hogy melyik is az a bizonyos 5 “fehér méreg”: a rizs, a finomított só, a pasztörizált tehén tej, a kristály cukor és a fehér liszt.

Eláruljuk, hogy miért okozhatnak kárt az egészségedben, ha gyakran és nagy adagokban fogyasztod ezeket a termékeket.

1. Pasztörizált tehén tej

Azért pasztörizálják a tejet, mert így hosszabb ideig eláll, ám ennek a hőkezelésnek a hatására a tejben megsemmisülnek az olyan vitaminok, mint az A-, C-, B6-, vagy éppen a B12, de a különböző enzimek és jótékony baktériumok is, amilyen a Lactobacillus acidophilus.

Sőt, ezek a tejek különböző hormonokat, antibiotikumot tartalmazhatnak, ugyanakkor a tej jódtartalmának 20 százaléka is kárba vész a pasztörizálási folyamatnak köszönhetően.

2. Finomított rizs

A finomítás folyamata során a rizs-szemek külső burkát eltávolítják, így nem marad más hátra, mint a kizárólag keményítőt tartalmazó rizsmag, amely megemeli a szervezetedben a glikémiás indexet, ez pedig hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

3. Finomított fehér liszt

A finomításon átesett fehér lisztben nagyon kevés tápanyag marad, többnyire az egész készítmény egy nagy keményítő por, amelyben még kémiai adalékanyagok is felbukkanhatnak, amilyen a kísérleti egerekben cukorbetegséget okozó alloxán.

A fehér liszt már nem tartalmazza a gabona héját és csírakezdeményét, az őrlés során keményítő és fehérje marad belőle. Fogyasztása során megemeli a vércukorszintet, elhízáshoz és betegségekhez vezet. Fehér liszt helyett fogyasszunk inkább teljes kiőrlésű lisztet.

4. Finomított kristály cukor

A cukorrépából előállított édesítőszerben a feldolgozás során a hasznos tápanyagok 90 százaléka megsemmisül, ráadásul több kémiai anyagot, mesterséges édesítőszert, a fehéredést elősegítő kalcium-szulfátot is belekevernek, így egy édes, de nagy mennyiségben fogyasztva káros élelmiszeri produktum születik.

A finomított cukor semmilyen tápanyagot nem ad a szervezetnek, ezzel ellentétben fogszuvasodást okoz, nagyon savasítja a szervezetet kémhatását, ennek következtében a szervezet kalciumot von ki a csontokból, fellép a csontritkulás. Huzamos és nagy adagban történő fogyasztása cukorbetegséget okoz, csökkenti az immunrendszer aktivitását, bőrbetegségeket, gombásodást okoz.

A finomított cukorban nincs fehérje, vitamin, ásvány anyag, nem tartalmaz enzimeket, nincsenek mikroelemek benne, sem rost, akárcsak zsír, tápértéke nulla. Egyetlen jó tulajdonsága van, ha lehet ezt annak nevezni: energiát ad.

5. Finomított só

Ez legtöbb esetben finommá őrölt nátrium-klorid, ami nagy mennyiségben szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Igyekezz kevésbé finomított, ám jódot tartalmazó konyhasót használni, amely nem tartalmaz fluort.

Ha finomított só nagy mértékben tartalmaz fluort, ami hosszú időn keresztül fogyasztva magas vérnyomást okozhat.