Gyors önvizsgálat 4 tünet alapján – A krónikusan elsavasodott test kevésbé ismert tünetei!

betöltés...

A szervezet egy olyan rendszer, ami a kémiai anyagok, baktériumok és sejtek tökéletes harmóniáján nyugszik. Ha ez a harmónia és egyensúly valamilyen szinten is felborul, a szervezet már kevésbé képes tökéletesen funkcionálni.

Ez a helyzet a szervezet pH egyensúlyával is, ahhoz, hogy a test jól tudjon működni tökéletes egyensúly kell legyen a savasság és a lúgosság között: a gyomornak savasságra van szüksége az emésztési folyamatok végrehajtásához, míg a szerveknek leginkább a lúgos közeg a kedvezőbb.

A pH érték mérését egy 0-tól 14-ig terjedő skálán mérik, ahol az aranyközépútnak a 7 felel meg, mivel ezt nevezik pH semleges értéknek. Azon értékek, amelyek 7 alatt vannak savasnak tekintendők, míg a 7 felettiek lúgosak.

Sajnos a szervezet inkább a savasodásra hajlamosabb, és ha ez bekövetkezik, az számtalan egészségügyi probléma kiindulópontjaként szolgálhat.

Ám, mivel nem vagyunk orvosok, laikus szemmel nézve mégis honnan tudhatnánk, hogy a szervezetünk kezd elsavasodni? A legkönnyebben úgy vehetjük észre, ha megfigyeljük a testünk jelzéseit:

1. Testsúlyfölösleg

A savas közeg arra készteti a szervezetet, hogy több inzulint termeljen és a test több zsírt raktározzon el. A szervezet méregtelenítő funkciói miatt képtelen lesz megbirkózni a savassággal, így zsírszövetek halmozásába kezd. Az anyagcsere folyamainak lúgos környezetre van szüksége ahhoz, hogy el tudja végezni a feladatát, ha a test elsavasodott megszűnik a kalóriaégetés és a testsúly egyre gyarapszik.

2. Gyenge csontozat

A test a szervezeten belül számos helyről képes lúgot elvonni, még akár a csontokból is. A csontokban lévő kalciumot kivonja annak érdekében, hogy semlegesítse a savakat. Hosszú távon ez viszont annyira meggyengíti a csontokat, hogy akár csontritkulás is jelentkezhet, mindamellett, hogy csontjaink sokkal törékenyebbé válnak. Ha már alapból csontritkulással diagnosztizáltak kerüld a kávé és egyéb köztudottan savas ételek, italok fogyasztását.

3. Érzékeny fogak

Egy 2015-ös tanulmány, mely az International Journal of Chemical Engineering and Applications lapban jelent meg megerősítette, hogy a sav erősen károsítja a fogzománcot. A fogzománc-károsodás viszont olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint a hasogató fogfájás, vagy hideg-melegre való érzékenység.

4. Alvási zavarok

Az előbb említett kalcium elvonás olyan ásványi anyag hiányt okoz a szervezetben, amely inszomniát okoz – tudatták az Észak-Dakota-i Human Nutrition Research Center szakemberei.

Hogyan lúgosítsunk?

Mindenekelőtt étrendváltoztatásra lesz szükség, hiszen a táplálékok igen nagyrészt felelősek a szervezet elsavasodásáért. A következőkből fogyassz többet, ha lúgosítani szeretnél: kelkáposzta, brokkoli, uborka, spenót, cukkini, tofu, dió, szójabab, rukkola, leveles kel, magvak, hüvelyesek, szárított gyümölcsök.

A következőket inkább jobb, ha kerülöd: tejtermékek, tojás, hús, a gabonafélék legtöbbje, előrecsomagolt, félkész ételek, konzervek, koffein.

Plusz tipp:

Ha eddig nem tudtál volna róla, a szódabikarbóna és az almaecet igazi csodafegyver a savasodás ellen. Egy pohárba tégy egy negyed kiskanálnyi szódabikarbónát, majd adj hozzá két evőkanálnyi almaecetet, várd meg, míg elmúlik a pezsgés és öntsd fel 2,5 deci vízzel. Máris kész a lúgos koktélod! Ha nem szereted az almaecet ízét, helyettesítsd citromlével.

És a kozmetikai dolgokról se feledkezzünk meg! A kereskedelemben kapható tisztálkodó szerek többsége savas kémhatású, épp ezért törekedj arra, hogy minél természetesebb és megbízhatóbb forrásból származó pH semleges készítményeket használj.

betöltés...