A pajzsmirigyrák nagyon veszélyes lehet, mert senki nem figyel ezekre a tünetekre

betöltés...

A pajzsmirigyek sem élveznek teljes védettséget, ezért bennük is kialakulhatnak rosszindulatú sejtek, amelyek szaporodásával súlyos betegséget okozhatnak.

Szerencsére rosszindulatú pajzsmirigy daganat ritkán fordul elő, mert a pajzsmirigyek időben felismerik a bajt és megfelelő lépéseket, óvintézkedéseket tesznek, így az orvosi kezeléseknek köszönhetően a legtöbb esetben a betegek teljesen meggyógyulnak. De azért van olyan típusa a betegségnek, amely szinte biztosan végzetes.

A pajzsmirigyrák lehetséges okai

A szakértők sem tudják a betegség konkrét okait, de a megfigyelések szerint a sugárterhelésnek kitett alkalmazottak, vagy egészségügyi asszisztensek körében nagyobb az esély a betegség megjelenésének.

Egy bizonyos pajzsmirigy betegség öröklődhet is, amelyből akár daganatos betegség is kialakulhat, így ha a családban volt hasonló probléma, akkor van esély a kór felbukkanására.

Tünetek

A betegség korai szakaszában testi jelzések még nem észlelhetőek, de ahogy a tumor egyre nő, a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • egy kisebb csomó a nyak valamelyik oldalán;
  • a hang megváltozása, rekedtség;
  • nyelési problémák;
  • fájdalom a nyakban;
  • torokfájás;
  • a pajzsmirigyek megduzzadása;

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor gyorsan fordulj orvoshoz.

A pajzsmirigyekben 4 féle rosszindulatú daganat alakulhat ki!

1. Papilláris daganat

Ez a leggyakoribb, a nők 3-4-szer veszélyeztetettebbek a férfiakhoz képest, főként a 30-50 éves korosztály érintett. Jellemző rá, hogy a környező szöveteket is megtámadja, így sok esetben a tapintásnál a csomó már a többi szövetsejtet is tartalmazza.

2. Medulláris daganat

Ez a daganat az úgynevezett C-típusú sejtekből alakul ki. Jellemző rá, hogy többgócú, és ilyenkor a vérben megemelkedik a kalcitonin hormon. Szerencsére viszonylag ritka, az esetek 5-10 százaléka medulláris daganat, amelynek oka gyakran genetikai rendellenességre vezethető vissza.

3. Follikuláris daganat

A rosszindulat pajzsmirigyrákok 15-20 százaléka úgynevezett follikuláris daganat. Leginkább az 50-es, 60-as korosztályt támadja meg, és inkább a nőket érint. Jellemző rá, hogy átszakítja a pajzsmirigytokot, és bejut az erekbe, így viszonylag gyorsan képes áttéteket okozni, ezért a korai kezelése nagyon fontos.

4. Anaplasztikus rák

Ez a legveszélyesebb, legrosszindulatúbb. A sejtfejlődés szakaszában lévő korai, éretlen sejtekből alakul ki, főként a 60 év körülieknél okoz gondot. A daganat gyorsan nő és gyorsan képez áttéteket, és szinte bármilyen kezelést túlél, még a műtétet is. Ha valakinél diagnosztizálták a betegséget, fél, vagy egy év múlva az illető már nem lesz az élők sorában.

A pajzsmirigyrák diagnosztizálása történhet ultrahangos, szövettani vizsgálat, vérvétel, CT-által, de az első dolog, hogy az orvos megtapogatja a nyakat, majd ezután írja elő, hogy mi a következő lépés.

betöltés...