6 igen aggasztó jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

betöltés...

Szervezetünk elég ügyesen tudja jelezni nekünk, ha valami nincs rendben vele. Szóval, ha éppen egy édes süteménnyel küszködünk, és annak megevése után hasi panaszok jelentkeznek, ideje lenne odafigyelni ezekre a jelzésekre. Lehet, hogy épp azt próbálja a tested a tudtodra adni, hogy hagyd el a túlzott cukorfogyasztást.

A következőkben a legáltalánosabb tüneteket soroltatjuk fel, melyek a túlzott cukorfogyasztás esetében jelenezhetnek. Tapasztaltad már valamelyiket magadon? Lehet, hogy ideje lenne egy egészségesebb életvitelt folyatni.

1. Sóvárgás

Ha úgy érzed, hogy nehéz lenne leszokni a cukorról, megnyugtatlak nem vagy ezzel az érzéssel egyedül. Tanulmányok is alátámasztották, hogy a cukor utáni vágy más szinte annyira függővé tud tenni, mint a drogok. A függőség egy folytonos és megállíthatatlan körforgás az elhatározástól az ismételt bűnbeesésig. Mikor cukrot fogyasztasz az agyad jóleső érzéssel jutalmaz meg, amit majd mindig elő tudsz idézni, ha cukrot eszel. Minél több cukrot veszel magadhoz, annál jobban fogsz utána sóvárogni.

Csak úgy tudsz úrrá lenni az ilyen fajta sóvárgáson, ha olyan ételeket fogyasztasz, amelyek hosszú ideig teltség érzetet okoznak. Egy másik kutatás szerint ilyen étel például a krumpli, banán, lencse, zab, míg a fagyi, a sütemények és a chips csak tovább fokozzák az irántuk érzett vágyat.

2. Ráncok

A cukor nagyban befolyásolja a kollagén és az elasztin minőségét, amik a bőr feszességéért és rugalmasságáért felelnek. A cukor egy olyan folyamatot indít be, melynek során a két cukormolekula, a glükóz és fruktóz más fehérjékhez és lipidekhez kötődnek. Ezek a kapcsolatok a cukor és fehérje molekulák közt teszik öregebbé a bőrt, így a nagy mennyiségű cukor felgyorsítja az öregedési folyamatot. A cukor még a kollagén molekulákat is összeköti, így megnehezíti azok számára a regenerálódást.

Ha feszesnek és rugalmasnak akarod tudni a bőrödet hosszú éveken át, akkor hagyj fel a cukorral, próbáld kerülni a cukros nassolnivalókat és az olyan termékek fogyasztását, melyek hozzáadott cukrokat is tartalmaznak. A hidratálás viszont nagyon foltos ahhoz, hogy egészségesen nézzünk ki. A különböző hidratálókrémek csak átmenetileg segítenek a bőrön, de ha rendszeresen fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot, akkor hosszabb ideig át tartó hidratálást érhetünk el. És nem szabad elfeledkezni az UV sugárzásokról sem, mert ezek szintén károsítják a bőrt, használjunk fényvédő krémeket.

3. Belső szervek elzsírosodása

A cukor zsírfelhalmozódást okoz különösen a belső szervek környékén. Kutatással bebizonyították, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak édesített üdítőket (a kutatás esetében kólát) sokkal magasabb volt a belek, a máj körüli zsírszövetek mennyisége. Egy megfelelő diéta kulcsfontosságú lehet a fogyásban, de hogy ténylegesen be tudjon indulni a zsírégetés a kellő mennyiségű mozgás is elengedhetetlen. Válasszunk olyan tornagyakorlatokat, melyeket otthon is könnyen el tudunk végezni, így időt is spórolhatunk.

4. Fogfájás

A fogszuvasodást a szájban található baktériumok okozzák, melyeknek táptalajt szolgáltat a cukor. Ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek megtámadják a fogzománc két felső rétegét, így alakítva ki a fogak lyukasodását. Régi kutatások még azt tartották, hogy az ember napi energiaszükségletének a 10%-át cukrokból kell nyerje, míg a mostani friss tanulmányok ezt az értéket 2-3%-ra csökkentették. De nem csak a cukorkák és az édességek okozhatnak fogszuvasodást, a kenyér, vagy száraztészta is épp ugyanúgy roncsolhatja a fogak állapotát. Ez azért van, mert ezek az ételek is tartalmaznak fruktózt és glükózt, amik szintén cukrok. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem szabadna szénhidrátot fogyasztani, csupán ügyeljünk arra, hogy ha ilyen ételeket ettünk mossunk jó alaposan fogat utánuk.

5. Gyulladás

Egy kutatás kimutatta, hogy azoknál a 2. és 9. év közötti gyerekeknél, akiknek az étrendjében erőteljesen szerepelt a finomított cukor, nagyobb volt az esélye a krónikus gyulladások kialakulásának kockázata, míg azon társaik, akik cukor helyett inkább zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak a kockázat elenyésző volt.

Azt is kimutatták, hogy a hosszantartó magas fruktóz tartalmú italok fogyasztása köszvény kialakulásához vezethet, ami egy ízületi gyulladásos jelenség, főleg a nők vannak ennek a veszélynek kitéve. A cukor által előidézett gyulladások az emésztőrendszert is befolyásolják, amint azt a következő pontban láthatod.

6. Bélrendszeri problémák

A cukor felboríthatja az emésztőrendszerünk megfelelő működését. A belek szivárgásához is vezethet a túlzott fruktóz fogyasztása, ami azt jelenti, hogy az anyagok közvetlenül a véráramba kerülhetnek. Emellett még a máj gyulladását és hasnyálmirigy rákot is okozhat.

És amit utolsóként elengedhetetlen megemlítenünk az az, hogy a bélflórát is roncsolni tudja, ami a későbbiekben inzulin problémákhoz vezethet. Ha el akarjuk kerülni ezeket a tüneteket, és egy egészségesebb életre szeretnénk törekedni, akkor fontos a kiegyensúlyozott étrend, együnk minél több rostot tartalmazó ételt, amely mintegy kitisztítja a lerakodott szennyeződéseket.

betöltés...