Viszlát műtét: hamarosan szemcseppel lesz gyógyítható a szürkehályog

Amerikai kutatók a Nature természettudományi lapban publikáltak egy tanulmányt, amely szerint a szteroidtartalmú szemcseppek használata ígéretes lehet a szürkehályog kezelésében.

Jelen pillanatban a szürkehályog a vakság legáltalánosabban elterjedt oka, és csak műtéttel lehet eltávolítani. A műtét egyszerű és biztonságos, de kellemetlen a beteg számára, és gyakran megfizethetetlenül drága.

A Fred Hollows Foundation adatai szerint a világon mintegy 32. 4 millió vak ember él, és az esetek több mint felében szürkehályog a kiváltó ok. Csak Amerikában a 40 évesnél idősebb amerikaiak közül 22 millió szenved szürkehályogtól az Amerikai Szemészeti Akadémia adatai szerint.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy az esetek 90%-a a fejlődő országokban fordul elő. Tekintettel arra, hogy a fejlődő országok és a vidéki területek közösségei gyakran szegénységben élnek, és nem áll a rendelkezésükre a műtéthez szükséges felszerelés, a kezelés gyakran nem is lehetséges. Így sokak esetében a vakulás elkerülhetetlen.

Ha a szürkehályogot műtét helyett szemcseppel lehetne kezelni, az hihetetlen különbséget jelentene.

„Ez egy igazán átfogó és lenyűgöző tanulmány, a legerősebb, amit az elmúlt évtizedben láttam” – mondta Jonathan King, az MIT molekuláris biológusa az Armitage-nak.

A kezelést még nem tesztelték embereken, csak nyulakon és kutyákon. Mindkét esetben sikerült teljesen, vagy majdnem teljesen eltüntetni akár súlyos szürkehályogot is.

A következő lépés az embereken való kísérlet. Ha ez sikerrel jár, világszerte milliók élete változhat meg.

„Azt hiszem, hogy a következő természetes lépés, hogy megpróbáljuk embereken használni a cseppet. Ennél semmi sem lehetne izgalmasabb.” – mondta a tanulmány társszerzője, Ruben Abagyan.