Ennek sokan örülnek majd: ennyivel emelkedik jövőre a nyugdíj

Új hír érkezett a kormányzat nyugdíjemelési terveiről.

A 13. havi nyugdíjjal együtt majdnem 6 százalék!

Az idei 2,8 százalék után jövőre 3 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak. A kormány ugyanis ekkora inflációval számol 2021-re a nemrég elkészült konvergenciaprogram szerint

Összességében a külső és a belső tényezők egyaránt abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztói árak növekedése 2020-ban lassulhat, így az év első hónapjaiban látott erőteljes drágulás ellenére az év egészében 2,8% lehet az infláció mértéke. Ezt követően azonban az egyszeri áremelkedést okozó tényezők bázisba épülésével az infláció mérsékelten emelkedhet. Ennek hatására 2021-től az MNB középtávú céljának megfelelően 3% lehet az általános áremelkedés üteme' - idézik a dokumentum egyik bekezdését, amelynek alapján arra következtethetünk, hogy a hatályos jogszabálynak megfelelően a nyugdíjak 3 százalékkal emelkedhetnek jövő januárban. Az árak változását azonban nem könnyű előre megítélni, így lehetséges, hogy a kormány álláspontja ebben a kérdésben változhatott a a konvergenciaprogram uniós benyújtása óta.

Az átlagnyugdíj idén közel 140 ezer forintra emelkedett, a további három százalékkal ez az összeg havonta csaknem 143 ezer forint lehet, ám ebben az összegben még nincs benne a 13. havi nyugdíj első fele.

A jegybank szerint mérsékeltebb áremelkedés várható a következők időszakban. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön biztosan részletesebben beszél erről a Kormányinfón, a 2021-es költségvetés megvitatásakor.

Forrás: mfor.hu