10 testi változás, amelyekre figyelmet kell fordítani

A gyanakvás tönkreteheti bárki életét. De mi van, ha az ártalmatlan tünetekkel együtt figyelmen kívül hagysz egy komolyabbat is, amely azt jelzi, hogy valamilyen betegséged van? Érdemes tudomásul venni ezeket a változásokat, hogy észrevedd, ha valami nem megfelelően működik, így időben felkeresheted az orvost.

Úgy döntöttünk, hogy elmondjuk neked, hogy a tested mely jelzéseire kell feltétlenül nagyobb figyelmet fordítani.

Száraz vagy repedezett ajkak

A hámló száraz bőr az allergia egyértelmű jele. Ebben az esetben fordíts nagy figyelmet a használt kozmetikumokra, valamint a szájhigiénés termékekre, az étkezésre, és még a gyógyszerekre is. A száj sarkaiban jelentkező repedések a B, A és E vitamin hiányát jelzik. Ha száraz a szemed, szájszárazságod és emésztőrendszeri problémáid is vannak, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz, mert ez lehet a Sjögren-szindrómának nevezett autoimmun betegség specifikus tünetegyüttese is.

A szemöldök hullása

A vastag szemöldök nem csak a jelenlegi trend, de egy nagy egészségügyi mutató is. A szemöldökszőrzet periodikus elvesztése teljesen normális, de ha túlzott hullást észlelsz, valamint kopasz foltok megjelenését, vagy akár a szemöldök teljes eltűnését, azonnal fordulj orvoshoz. A pajzsmirigy túlzott vagy elégtelen működéséhez köthető.

Köröm dystrophia

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogyan néznek ki az egészséges körmök. A színük vagy szerkezetük bármilyen változása riasztó jel. A vékony és halvány körmök a vérszegénység és a szervezet vashiányának jelei lehetnek, míg a sárgulás jelezheti a máj és a gyomor tájék rendellenességeit vagy gombafertőzést. A fehér foltok és csíkok a cink, a réz és a jód hiányát jelzik, és a körmök nagyon törékennyé válhatnak, ha a szervezetben hiányoznak a vitaminok, a kalcium, a vas és a béta-karotin.

Sápadt ajak erős kontúrral

Különböző betegségekre vonatkozó magyarázatok vannak rá. Ha az alsó ajak piros szegélye megduzzad és kis buborékok jelennek meg rajta, akkor valószínűleg nagyon érzékeny vagy az ultraibolya sugarakra. Amit tehetsz ebben a helyzetben, hogy csökkented napsugárzás hatását napvédő kozmetikumok segítségével. Az ajak középső részének ugyanazon tünetei? Ez vegetatív neurózis. A nyugtatók szedése a kezelés fontos részét képezik a gyulladásgátló kenőcsökkel együtt. Az egész ajak súlyos duzzanata és bőrpírja allergiás reakciót jelez – fordíts nagyobb figyelmet kozmetikai szereidre és a fogkrémedre, és látogass el egy allergológushoz.

Piros arc

Ha kizárjuk a természetes élettani változásokat, például a hőmérséklet változásait, a masszázst vagy az alkoholfogyasztást, 3 széles körben elterjedt oka van a vörös arcnak. A 40 év feletti nők esetében a hormonszint csökkenésének következtében, és a menopauza kezdetét jelzi. A vörös arc jelezheti a demodikózist okozó fertőzések jelenlétét is. A részleges vörösség, amely hirtelen szédüléssel jár együtt, olyan nyomás ingadozásokat is jelenthet, amelyek speciális gyógyszerek segítségével normalizálhatók.

Száraz sarok

A lábakon lévő bőr száraz lesz az A és az E vitamin hiánya miatt. Ezt gombafertőzések jelenléte is okozhatja, ami befolyásolja az epidermisz (bőrszövet) általános állapotát. Az utolsó eset általában számos repedéssel és a körömlemezek sárgulásával jár együtt. Ha a szárazság és az érdesség még a megfelelő ellátás és a megfelelő vitamin bevitel mellett sem tűnik el, akkor ez endokrin zavarok jele lehet.

Száraz kezek és száraz bőr a testen

A száraz bőr normális a hideg évszakokban, de hidratáló krém használata, sok víz fogyasztása és vitaminok szedése nagyon hasznos. Ha a fenti megoldások nem segítenek, akkor jobb, ha bőrgyógyászhoz fordulsz, mert a száraz bőr a cukorbetegség és a hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés) egyik gyakori jele. Ha a bőröd nem csak durva és hámlik, hanem feszül és tele van repedésekkel is, az dermatitis lehet, amelyet kémiai expozícióra való természetes reakció okoz.

Láb deformitás

A lábak befelé való elmozdulása, és a lábfej alakváltozása, amelyet a hosszanti vagy keresztirányú ívek hiánya jellemez, rendszerint lúdtalpat jelez. A statisztikák szerint a más deformációkkal kombinált haránt lúdtalp gyakrabban fordul elő, mint a hosszanti lúdtalp, és a nők sokkal kiszolgáltatottabbak. Ennek oka a magas sarkú cipők viselése, ami egyenetlen terheléseloszlást eredményez, és a legnagyobb terhet a keresztirányú ív területére helyezi. Ha ez az ív nem képes ilyen terhet elviselni, a lábban kellemetlen, fájdalmas, érzet keletkezik, ami a deformáció kezdetét jelzi.

Fehér foltok a fogakon

A dentális fluorózis olyan krónikus betegség, amely akár a fogzás előtt vagy után (amikor nagy mennyiségű vizet vagy magas fluor-vegyület tartalmú termékeket fogyaszt) alakul ki. 5 típusba sorolják a fluorózist: megkérdőjelezhető, nagyon enyhe, enyhe, közepes és súlyos. Az első 3 variáció vizuálisan mutatkozik meg foltok megjelenésével (mint a fenti képen), míg az utolsó 2 fogszuvasodáshoz és a fogak szétmállásához vezet.

Hajhullás

Egy személy naponta átlagosan körülbelül 100 hajszálat hullat el, mert a szőrtüszők bizonyos növekedési szakaszokon mennek keresztül, amelyek 2-8 évig tarthatnak. Amikor a növekedési szakasz véget ér, a hajszál kihullik, és 2 hónapos pihenés után egy új növekszik. Ez azt jelenti, hogy egy időben az ember hajának 80% -90%-a növekszik, míg a többi része hullik, vagy nyugalmi állapotban van. Ha azonban egy jelentősebb hajhullást vettél észre, akkor jobb, ha konzultálsz egy orvossal, mert vannak olyan betegségek, amelyek megbújhatnak a tünet mögött. Ezek lehetnek bőrfertőzések, pajzsmirigy rendellenességek, autoimmun betegségek stb.

Amint azt bizonyára észrevetted, ezek a tünetek külön-külön nem adnak okot nagy aggodalomra vagy súlyos diagnózisra. Fontos, hogy objektíven értékeld az állapotodat, és figyelj a megjelenés és a jó közérzet további változásaira. A legfontosabb dolog, hogy ne mulaszd el a szakemberek felkeresését, mert csak ők azok, akik pontos választ adnak a kérdéseire, és megfelelő kezelési tervet készítenek.

Tudsz bármilyen más, a testben bekövetkező olyan kisebb változásról, amely kialakuló betegséget jelezhet? Kérjük, mondd el nekünk kommentben!